Ministrul pentru Diaspora se laudă cu o compunere puerilă, cu greșeli

Ce îl recomandă pe Angel Tîlvăr, noua propunere de ministru pentru românii de pretutindeni? Poate Marian Oprișan, liderul unei organizații PSD puternice, de care guvernul are nevoie. Sau l-o recomanda vocea? Nu i-o știe mai nimeni, întrucât nu prea a apărut la televizor până la nominalizare. Talentul? Desigur: talentul la scris.

Blogul personal, angeltilvar.ro, este o copie a blogurilor PSD, cu postări legate de activitatea politică. Nu ar fi o problemă. Poate deputatul nu are viață personală, e om de partid 24 de ore din 24. Dar prezentarea sigur nu i-au făcut-o experții în imagine din Kiseleff. Rar așa colecție de platitudini, scrisă fără diacritice.

”M-am nascut in Vrancea, am crescut in Vrancea, am invatat in Vrancea, lucrez in Vrancea. Am fost profesor 14 ani”, scrie Tîlvăr în auto-prezentare. Nu se vede. Cel puțin din fraza de mai jos, care conține și o greșeală. Mai precis, uită o majusculă: ” Imi place sa lucrez cu oamenii pentru ca iubesc oamenii. Sunt un om obisnuit care se simte bine intre oameni obisnuiti. am (sic!) toate calitatile si defectele oamenilor obisnuiti. Incerc din toate puterile, alaturi de colegii mei, sa demonstrez ca politica poate fi o meserie apreciata de cetateni. Astept de la voi opinii si sugestii astfel ca acest lucru sa se intample”. Acest lucru? Adică încercarea? Sau poate nu? Cât despre virgulă...

Lipsă de respect pentru lege și pentru identitatea națională

A folosi diacritice nu e doar un semn de respect pentru limba română și pentru români, dar este chiar o obligație pentru cei care postează materiale de utilitate publică. Așa cum remarcă site-ul Legestart, scrierea fără diacritice poate duce la exprimări ambigue, vulgare, cu un sens şi cu un conţinut total diferit. În baza Legii nr. 500/2004 şi a Legii nr. 24/2000, textul materialelor care emană de la instituţiile statului (şi cu atât mai mult a celor de utilitate publică) este obligatoriu să fie scris corect, cu toate semnele diacritice necesare.

Poate domnul deputat Tîlvăr nu consideră că are utilitate publică. Totuși, ar trebui să fie un model, ”ca afară”. În alte limbi (franceză, germană, maghiară etc.), prin lege se dispune, clar şi la modul imperativ, că scrierea fără diacritice este inacceptabilă, amintește Legestart.ro.

Chiar din titlu, Legestart arată că scrierea cu diacritice este un indicator al gradului de cultură și profesionalism. ”Asta va să zică că nu le are!”, am putea spune despre noul ministru, cel puțin în ceea ce privește blogul personal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel