Ministrul de Finanțe german: „Turcia nu face parte din Europa!”

(Reuters) Ministrul german de Finanțe Wolfgang Schaeuble a declarat ieri că Turcia nu ar trebui să adere la Uniunea Europeană pentru că nu face parte din Europa, consolidând astfel opoziția Berlinului la tentativa de lungă durată de aderare. 

Eliza Cristina Cioacă

Germania a pus presiune asupra grupului de 28 de membri săptămâna trecută pentru a amâna discuțiile despre aderare, ca răspuns  în urma măsurilor de stăvilire a protestelor anti-guvernare luate de Ankara.

Bruxelles amână discuțiile de mai bine de patru luni, dar încă păstrează o atitudine deschisă către posibilitatea aderării Turciei la Uniunea Europeană.

„Nu ar trebui să acceptăm Turcia ca membru deplin... Turcia nu este în Europa!” a declarat Schaeuble la un miting electoral cu Creștin-Democrații (CDU),  partidul său și al cancelarului Angela Merkel, care a avut loc în orașul vestic german Duesseldorf.

Germania și Franța au fost mereu îngrijorate cu privire la aderarea unei țări predominant musulmană, de 76 de milione de oameni, temându-se că diferențele culturale și dimensiunea Turciei vor face ca procesul de integrare să fie prea lent și mult prea greu, informează uk.reuters.com

Criticii cancelarului german Angela Merkel au acuzat-o de faptul că mediatizează prea mult poziția ei împotriva aderării Turciei la Uniunea Europeană pentru a atrage votul electoratului conservator, pentru alegerile ce urmează să aibă loc în data de 22 septembrie.

Turcia a devenit un asociat al blocului în anii 1960, dar negocierile de aderare lansate în 2005 s-au împotmolit într-o dispută asupra insulei divizate a Ciprului, stat membru al UE, și opoziția de la Paris și Berlin.

Cipru sau Republica Ciprului este membră a Uniunii Europe din data de 1 mai 2004. Republica Cipru și-a câștigat independența față de Regatul Unit în 1960. Trei ani mai târziu, au izbucnit violențele intercomunitare între ciprioții turci și greci. Din 1974, insula este divizată de facto după o lovitură de stat sprijinită de junta militară din Grecia împotriva președintelui cipriot Makarios și intervenția ulterioară a armatei turce.

În pofida numeroaselor eforturi de reunificare a țării, aceasta este și azi divizată, disputele dintre ciprioții turci și cei greci oferind subiecte de dezbateri politice aprinse în nenumărate rânduri, ca și în cazul de față, când controlul Turciei în regiune reprezintă unul dintre factorii ce o împiedică să adere la Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel