Ministrul belgian pentru azil și migrație a fost acuzat de încălcarea drepturilor solicitanților de azil

Sursa foto Facebook Sammy Mahdi
Sursa foto Facebook Sammy Mahdi

„Se pare că Fedasil a pus în practică o practică deliberată, concertată și persistentă de a nu acorda dreptul de primire solicitanților de protecție.”

Sammy Mahdi, ministrul belgian pentru Azil și Migrație și fiul unui refugiat irakian, a fost acuzat că a încălcat cu bună știință dreptul la primirea solicitanților de azil. Potrivit cotidianului flamand De Standaard citat de Europa Today, agenția Fedasil, însărcinată cu primirea migranților care solicită statutul de refugiat, a acumulat sute de condamnări în instanță în ultimii doi ani pentru că nu a acordat azil persoanelor care aveau tot dreptul de a primi protecție internațională. 

”Se pare că Fedasil a pus în practică o practică deliberată, concertată și persistentă de a nu acorda dreptul de primire solicitanților de protecție”, se arată într-un ordin emis de Tribunalul Muncii din Bruxelles.

Inițial atribuită pandemiei, această nerespectare a legislației UE privind solicitanții de azil a fost mai recent justificată de saturația excesivă a rețelei de primire a Belgiei, care ar fi fost copleșită de numărul tot mai mare de refugiați din Afganistan și din alte țări.

Ministrul refuză să ajute copiii refugiați

Cu toate acestea, potrivit judecătorilor belgieni, niciuna dintre aceste scuze nu este mai acceptabilă și un judecător chiar a susținut că suspectează că Fedasil a ignorat în mod voluntar regulile internaționale privind dreptul la azil. 

”Această practică pare a fi deliberată, bine gândită și organizată de ministrul pentru Azil și Migrație”, a scris judecătorul, citând ca dovadă o scrisoare trimisă de Mahdi Baroului belgian.

În document, Mahdi a explicat că dreptul de a solicita protecție internațională este respectat, dar că a fost instituit un sistem prioritar pentru a oferi un loc celor mai vulnerabili, amânând astfel cererile considerate mai puțin urgente. În prezent, peste 20.000 de persoane așteaptă o decizie cu privire la cererea lor de azil în Belgia.

Cazul lui Mahdi, fiul ministru al unui refugiat care a fost acuzat pentru tratamentul solicitanților de azil, amintește în unele privințe de cel al omologului britanic Priti Patel, ea însăși fiica solicitanților de azil acceptați de Regatul Unit în anii ’60. 

Patel a devenit în ultimele luni fața liniei dure privind imigrația adoptată de guvernul de la Londra, care a încheiat recent un acord privind transferul forțat al migranților ilegali în Rwanda.

Citește și....

Refugiații din Marea Britanie ar putea rămâne fără casele în care au locuit de la începerea războiului

Sute de refugiați ucraineni care au ajuns în Anglia după izbucnirea războiului din Ucraina ar putea rămâne fără adăpost deoarece locuințele utilizate nu mai sunt disponibile. Sunt și persoane care se află deja în această situație, susține Sky News.

Unele familii care au fugit din Ucraina în Anglia s-au trezit că nu mai au adăpost, fie sunt în pericol de a ajunge pe străzi, deoarece locuința lor nu mai este disponibilă sau acordurile de cazare s-au terminat.

Peste 400 de familii au cel puțin un copil

Potrivit datelor guvernamentale, aproximativ 660 de familii ucrainene sunt în pericol, situația fiind monitorizată de autoritățile locale. Dintre acestea, 480 sunt familii cu copii în întreținere.

Oficialii britanici mai spun că statistica nu reflectă adevărata amploare a crizei, deoarece mai mult de un sfert dintre autoritățile locale nu au prezentat datele din comunitățile lor.

„Majoritatea covârșitoare a oamenilor se acomodează bine, dar în minoritatea de cazuri în care relațiile de familie sau de sponsorizare se destramă, consiliile au datoria de a se asigura că familiile nu rămân fără un acoperiș deasupra capului. Consiliile au, de asemenea, acces la un serviciu pentru a găsi un nou sponsor în cazurile din cadrul programului Homes for Ukraine", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Peste 77.200 de ucraineni au sosit în Marea Britanie de la începutul conflictului.

Refugiații ucraineni din Bulgaria, alungați din hoteluri pentru a face loc turiștilor

Aproximativ 60 de mii de oameni au fost nevoiți să elibereze hotelurile din Bulgaria pentru a face loc turiștilor. Guvernul de la Sofia a fost lovit de o ploaie de critici cât și de o cerere de demisie. 

Mii de refugiați ucraineni din Bulgaria au fost nevoiți să părăsească în grabă hotelurile în care și-au petrecut ultimele luni. Decizia a fost luată de guvernul de la Sofia.

Se pare că această decizie a venit fără pregătirea unor planuri adecvate de relocare a refugiaților în alte structuri. Drept urmare, mai multe familii riscă să ajungă peste noapte în stradă....citește știrea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel