Mini-accident în creier. La ce trebuie să fii atent

creier-uman-shutterstock
creier-uman-shutterstock

Accidentul ischemic tranzitor este un mini-accident vascular în creier care apare atunci când fluxul de sânge este temporar redus sau blocat din cauza unui cheag de sânge. 

Un accident ischemic tranzitor este un semn care poate anunța apariția unui accident vascular cerebral (AVC) constituit. 

Mini-accidentul din creier produce aceleași simptome cu cele ale unui AVC constituit, dar diferența este că fluxul de sânge se restabilește în câteva zile și simptomele dispar complet. 

Deși manifestările accidentului ischemic tranzitor sunt temporare și dispar complet, pacientul necesită obligatoriu un consult medical pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului corespunzător, spre a preveni un AVC major. 

Semnale de alarmă

Deși mulți pacienți nu știu că au avut un accident ischemic tranzitor până la efectuarea unei consultații medicale, în general pentru un alt motiv, sunt simptome ale bolii care vă pot atrage atenția:

- slăbiciune musculară sau incapacitatea de a mișca o regiune a corpului (mână, picior, față) sau întreaga jumătate afectată a corpului;

- amorțeli, furnicături, tresăriri musculare sau resimțirea unei greutăți la nivelul unei jumătăți a corpului;

- tulburări de vedere manifestate prin: vedere încețoșată, vedere dublă, vedere colorată (perceperea unor culori care nu există) sau pierderea completă a vederii;

- dificultăți de vorbire, de înțelegere sau de găsire a unor cuvinte;

- amețeală care poate fi atât de severă încât pacientul nu poate să stea în picioare, astenie, slăbiciune, nesiguranță la mers;

- căderea bruscă din cauza pierderii forței musculare la nivelul picioarelor. 

Atenție mare după un accident ischemic tranzitor

În următorii 5 ani de la un mini-accident în creier trebuie acordată mare atenție prevenirii factorilor de risc, întrucât rămâne pericolul mare de a suferi un AVC major sau un infarct miocardic. 

Prevenția constă în modificări ale stilului de viață, cum ar fi practicarea unei activități fizice (20-30 de minute de mers pe jos sau pedalat pe bicicleta de cameră), adoptarea unei alimentații echilibrate, controlul greutății corporale, gestionarea diabetului, hipertensiunii arteriale, colesterolului, renunțarea la fumat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel