Mersul cu spatele, beneficii nebănuite pentru sănătatea creierului

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Mersul pe jos nu necesită echipament special sau abonament la sală. O poţi face oricând iar efectele se vor vedea imeadiat în starea ta de sănătate.

Ce se întâmplă dacă începem să ne provocăm creierul și corpul să meargă cu spatele? Nu numai că această schimbare de direcție necesită mai multă atenție, dar poate aduce și beneficii suplimentare pentru sănătate.

Mersul pe jos este mai complicat decât ne dăm seama mulți dintre noi. A rămâne în poziție verticală necesită o bună coordonare între sistemul vizual, vestibular (senzațiile legate de mișcări precum răsucirea, rotirea sau mișcarea bruscă) și proprioceptiv (conștientizarea locului în care se află corpul în spațiu).

Ce se întâmplă în creierul tău atunci când mergi cu spatele

Când mergi cu spatele, creierului tău îi trebuie mai mult timp pentru a procesa cerințele suplimentare de coordonare a acestor sisteme. Un nou studiu realizat de cei de la Harvard a folosit mersul cu spatele pentru a identifica și trata echilibrul și viteza de mers la pacienții cu afecțiuni neurologice.

În timp ce mersul normal te poate ajuta să menții o greutate corporală sănătoasă, mersul cu spatele poate fi și mai eficient. Consumul de energie, atunci când mergi în acest fel, este cu aproape 40% mai mare decât în cazul mersului cu aceeași viteză, dar normal. Așadar, dacă oamenii vor ține cont de această recomandare, nu este exclus ca, în curând, să vezi alergători care par, mai degrabă, desprinși dintr-un clip clasic al celor de la Era.

Chiar trebuie să facem 10.000 de paşi pe zi pentru a trăi mai mult?

Un studiu recent publicat în The Lancet Public Health efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Massachusetts arată totuşi că nu este nevoie chiar de 10.000 de paşi pentru a rămâne în formă şi pentru a avea o sănătate bună. Ei subliniază că aceasta este o idee preconcepută, prezentată de un brand japonez de pedometre pentru a-și promova produsul.

Cercetătorii au analizate datele despre obiceiurile de mers pe jos ale câtora mii de oameni din diverse ţări obţinute din 15 studii. Mai exact, au fost analizate informaţiile despre 47.000 de adulți din Asia, America de Nord, Australia și Europa. În primul rând, s-a descoperit că rata mortalității a scăzut pe măsură ce numărul de pași a crescut. Totuși, statisticile arată că odată ce este atins un anumit număr de pași, acesta nu mai scade. Cercetătorii au descoperit că persoanele care făceau cel puțin 7.000 de pași pe zi aveau un risc de deces prematur cu aproximativ 50 până la 70% mai mic în comparație cu cei care făceau, în medie, mai puțin de 7.000 de pași pe zi în cadrul experimentului. Intensitatea pașilor nu a avut niciun efect asupra mortalității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel