Medic, către ministrul Sănătății: Puneți acid pe medicina de familie

Medicii de familie au postat pe pagina asociației o scrisoare deschisă trimisă de dr. Valentin Pantea ministrului Sănătății

Asociația Medicilor de Familie Mureș îi reproșează titularului de la Ministerul Sănătății că nici măcar nu îi consideră doctori, ci ”furnizori de servicii”. Avem ghinion că miniștrii au fost doar medici de spital, scrie dr. Pantea. Ca o concluzie a scrisorii, medicul încheie cu o glumă tristă: ”in UE se pune bază pe medicina de familie, în Romania se pune acid!”.

Iată scrisoarea deschisă pe care medicii de familie din Mureș au trimis-o ”Doamnei Ministru al Sanatatii”:

Intr-un interviu la o televiziune acordat de Martisor, actuala doamna Ministru al Sanatatii a vorbit timp de vreo 50 de minute despre sistemul medical din Romania si de cresterile salariale. Iar din cele 50 de minute doamna Ministru a vorbit aproape 2 minute despre medicina de familie spunand ca "medicii de familie sunt foarte rezonabili si ca au inteles ca atat se poate" cu referire la cresterile salariale. Imi amintesc ca aceeasi doamna Ministru in urma cu vreo 2 saptamani explica ca doar salariile medicilor din spitale si policlinici vor creste, medicii de familie fiind doar "furnizori de servicii medicale" (nu si medici, n.b.)

O prima concluzie: pentru doamna Ministru importanta medicii de familie in sistemul medical romanesc este de 2/50 (vreo 4%), asta in timp ce in tarile dezvoltate medicina de familie reprezinta baza sistemului medical, fiind "prima linie" a unui sistem medical modern. In UE medicina de familie este foarte apreciata intrucat se recunoaste ca medicina de familie rezolva cele mai multe cazuri medicale (cazurile usoare si medii) economisind fondurile sistemului medical si permitand spitalelor si ambulatoriilor de specialitate se ocupe de cazurile grave si severe. Dar doamna Ministru se pare ca nu stie importanta medicinii de familie si nici problemele medicilor de familie (este ghinionul medicilor de familie de a avea ministri ai sanatatii doar oameni din spitale), ghidindu-se in continuare dupa sistemul medical sovietic, cel care are in centru spitalul, un mare consumator de resurse. Asa ca o sa-mi permit sa-i prezint doamnei Ministru situatia medicinii de familie, asa cum dansa sigur nu o stie.

In primul rand vreau sa-i reamintesc doamnei Ministru ca si medicina de familie este o specialitate medicala, ca ajungi medic de familie dupa un rezidentiat de 3 ani si in urma unui examen final. Si merita mentionat ca medicina de familie rezolva cca 75% din cazurile medicale care se prezinta la cabinet.

Nu stiu daca doamna Ministru stie dar medicul de familie este atat medic (rezolva cazurile medicale) cat si manager de cabinet. El este cel care decide in mod direct si singur care cazuri medicale le poate rezolva si cum, si tot el este cel care rezolva si problemele de management ale cabinetului. Medicul de familie este cel care plateste in mod direct salariul asistentei din cabinet, el este care plateste chiria pt ca cabinet la primarii, facturile pt utilitati, cumpara materialele consumabile pt cabinet, el este cel care se gandeste la investitiile din cabinet (si tot el le realizeaza).... Evident ca aceasta munca de manager consuma energie si timp. Conform unor studii efectuate, medicul de familie munceste mult mai mult decat cele 7 ore reglementate in norme pentru medic (5 ore de cabinet + 2 ore de teren); astfel medicul de familie munceste in medie 9 ore/zi de luni pana vineri si inca vreo 2-3 ore in week-end. Repet, este munca aceea de manager care nu se vede la consultatie: intocmit diverse raportari, intretinerea cabinetului, mers la banca, CAS, DSP, etc....

Pentru toata aceasta munca cabinetul MF primeste de la CAS o suma de bani. La ora actuala s-a ajuns ca venitul brut unul medic din spital sau policlinica sa fie egal cu venitul brut al unui cabinet medical, doar ca din acel venit brut medicul din spital/policlinica traieste de unul singur, in timp ce banii cabinetului se impart pentru salariul asistentei, intretinerea si dotarea cabinetului, iar ceea ce ramane reprezinta venitul brut al medicului de familie. Astfel ca din venitul cabinetului medicul de familie ramane cu cca 25% in mana. Nu pot sa nu remarc total discrepanta din cele 75% dintre cazuri rezolvate de medicul de familie in cabinet si restul de 25% din venit cu care ramane un medic de familie in mana.

Am lasat la final o problema foarte importanta: timpul si sanatatea medicului de familie. Spuneam ca el lucreaza in general mult peste norma celor 7 ore/zi, dar mai este ceva ce prea putini o stiu: medicul de familie nu are concediu de odihna, nici macar de boala! De ce? Pentru ca medicul de familie nu este salariat, este patron (nu a cerut asta medicul de familie, a fost privatizat fortat in urma cu mai bine de 10 ani, fara a i se cere parerea). Asta face ca medicul de familie sa nu beneficieze de aceleasi drepturi pe care le are un medic angajat in spital sau policlinica. Ca urmare mai mult de jumatate dintre medicii de familie merg in vacanta cate o saptamana la 2 ani (sunt medici de familie care nu au avut vacante in ultimii 5 ani).

Dar nici situatiile de sanatate ale medicilor de familie nu sunt rezolvate, medicii de familie neputand beneficia de concediu medical. Personal am suferit o interventie chirugicala pe care din fericire am reusit sa o programez, sa nu ajung la chirurgie in urgenta, astfel incat sa prind cele si 3 zile libere de Pasti in spital. Asa ca am lipsit de la cabinet in Joia si Vinerea Mare + Sambata, Duminica si Lunea care sunt zile libere oficial. Iar la 5 zile de la operatie eram deja in cabinet (firele de sutura mi le-a scos asistenta mea la cabinet dupa inca vreo 3 zile). O alta colega imi povestea ca a fost sunata de la CAS sa se prezinte la cabinet chiar daca tocmai avea o "criza de fiere" cu greturi si varsaturi. Sunt cazuri si mai dramatice: colege care vinerea au fost la cabinet, sambata au nascut si la 2 saptamani de la nastere au fost prezente iarasi la cabinet. De ce sunt toate aceste situatii inumane? Pt ca nu exista medici de familie care sa-i inlocuiasca pe titulari cand acestia au nevoie, pt ca sistemul are o mare lacuna in aceasta situatie. Personal nu gasesc medic care sa vina sa ma inlocuiasca la cabinet (lucrez la tara) si chiar daca as gasi vreun medic interesat risc ca dupa ce l-as plati (pt ca tot eu ar trebui sa-l platesc din banii cabinetului) sa nu mai am bani de concediu.

Nimeni nu spune ca spitalul nu este important sau ca medicii din spitale nu merita cresterile salariale de 170%, dar este frustrant si in acelasi timp incorect sa acorzi medicinei de familie doar o crestere de 17% cu atat mai mult cu cat in UE medicinei de familie i se aloca 10-14% din banii sanatatii, iar in Romania doar 5-6%.

Ca o concluzie amara: in UE se puna baza pe medicina de familie, in Romania se pune acid!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel