Măsurile energetice propuse de Comisia Europeană. Țările UE s-au împărțit

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Capitalele naționale au fost în mare parte luate prin surprindere, când Comisia a anunțat un pachet de măsuri pentru a face față urgenței energetice a Europei.

Comisia Europeană a venit în fața guvernele țărilor membre cu cinci idei pentru abordarea urgenței energetice miercuri, iar reacția țărilor membre a fost împărțită, au declarat șase diplomați pentru Politico.

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen  a propus cinci mișcări ”imediate” pentru a ajuta la combaterea urgenței energetice a Europei: 

  1. Stabilirea unui plafon de preț pentru gazul rusesc;

  2. Măsuri obligatorii de reducere a cererii de energie electrică în orele de vârf;

  3. O limită la ”veniturile enorme” pe care unele companii le obțin prin generarea de energie electrică din surse cu costuri mai mici decât gazul. Aceste profituri neașteptate ar fi redirecționate pentru a ajuta consumatorii;

  4. O taxă de solidaritate pentru companiile de combustibili fosili care obțin profituri mari, din nou cu fondurile trimise pentru a ajuta la atenuarea durerii pentru consumatori și întreprinderi;

  5. Facilitarea sprijinului financiar pentru companiile de utilități aflate în dificultate, care se luptă să plătească pentru aprovizionarea de pe piață. 


Propunere: Măsuri obligatorii de reducere a cererii de energie electrică în orele de vârf

”Designul actual al pieței se potrivește cu cererea și oferta (fără întreruperi). Dar avem un deficit real de aprovizionare. Acest lucru necesită o reducere inteligentă a cererii. Trebuie să reducem cererea de vârf în energie electrică pe piaţă. Vom propune un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică la orele de vârf. Statele membre vor fi libere în ceea ce privește realizarea acestui lucru”, scrie în documentul elaborat de către CE.

Propunere: Mai multe resurse financiare sectorului energetic

Prima este acordarea de credite pentru a ajuta companiile de utilități pentru tranzacționarea la bursele de energie în mediul actual de preț ridicat.

Comisia examinează mai multe abordări care ar putea permite intermediarilor financiari să pună la dispoziție mai multe resurse de numerar sectorului energetic. Acest lucru ar putea implica acceptarea unei game mai largi de active ca garanție în scopul marjării.

Propunere: Contribuție de solidaritate (TAXUD) 

Printre măsurile propuse de CE se numără și  o contribuție de solidaritate (TAXUD) și este dedicată acelor companii care realizează profituri uriașe acum, deoarece își generează electricitate din surse ieftine în loc de gaz. Ambasadorii UE doreau asigurări că veniturile din astfel de taxe vor rămâne în țara potrivită.  ”Vom propune o contribuție unică de solidaritate din petrol și gaze, activități de extracție și rafinare pe profitul anului 2022. Veniturile din această contribuție, încasate la nivel național, ar putea fi folosite pentru a sprijini consumatorii vulnerabili și întreprinderile și a accelera tranziția la verde”, se arată în documentul emis de Comisia Europeană.

Propunere: Plafonarea prețurilor gazelor rusești

Cea mai controversată problemă este plafonarea prețurilor gazelor rusești – în mare parte menită să pedepsească financiar Kremlinul pentru războiul din Ucraina. Germania a spus că este ”sceptică” cu privire la această idee. Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei în UE, este împotriva acesteia, la fel ca Slovacia și cel puțin alte două țări, au declarat diplomații.

”Prețurile gazelor naturale au permis Rusiei să continue să aibă venituri mari din exporturile de gaze, în ciuda reducerilor deliberate ale volumelor. Plafonul de preț s-ar aplica în momentul importului, lăsând formarea prețului pentru vânzarea de gaze pe piața internă neafectată”, se arată în documentul CE.

Propunere: O limită la ”veniturile enorme” pe care unele companii le obțin prin generarea de energie electrică din surse cu costuri mai mici decât gazul


”Sursele de energie cu emisii scăzute de carbon au realizat venituri masive, care nu reflectă costurile de producție. Acest lucru ar genera venituri care vor ajuta la sprijinirea persoanelor vulnerabile, gospodăriilor și întreprinderilor. Această măsură poate fi legată de măsura privind reducerea cererii dacă statele membre folosesc veniturile pentru a stimula consumatorii să economisească energie”, se arată în documentul emis de Comisia Europeană.

Citește și:

Ungaria propune ridicarea sancțiunilor asupra Rusiei și se opune plafonării prețului gazelor

Pentru a aborda criza energetică, din punctul de vedere al Ungariei, calea de urmat este să renunțăm la sancțiunile impuse Rusiei: ”În acest fel, am fi suferit jumătate din tot, prețuri și inflație”, a spus Gergely Gulyas, ministrul ungar care a evidențiat poziția Budapestei în cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor energiei din UE, potrivit Europa Today.

"Nu înțelegem inițiativa europeană pentru un plafon de preț al gazelor și celelalte măsuri anunțate. Europa nu este autosuficientă cu gaze, nu are sens să vorbim despre un plafon de preț", a spus el. 

Potrivit Guvernului ungar, soluția ar fi ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, cel puțin în ceea ce privește energia. "Dacă mâine ar fi ridicat măcar partea energetică a sancțiunilor împotriva Rusiei, am fi suferit jumătate din tot: prețuri și inflație. Din păcate, Comisia a ales o altă cale, mergând în direcția opusă”, a spus Gergely Gulyas... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel