Marinarea cărnii, secretul pentru a limita cancerul de colon

Marinarea cărnii înainte de preparare ajută la limitarea potențialului cancerigen în special în ceea ce privește carnea roșie, arată un studiu publicat în iunie 2018, în presa medicală. 

Carnea roșie este bogată în fier și poate aduce unele beneficii sănătății, dar nu trebuie consumată în exces. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ideal ar fi să nu depășim cantitatea de 500 g pe săptămână. Mai mult de atât înseamnă risc de dezvoltare a cancerului colorectal. De vină este tocmai fierul din carnea roșie și mezeluri. Odată ajuns în colon, fierul oxidează grăsimile din alimentele ingerate și formează compuși toxici (aldehide), care cresc riscul unor leziuni precanceroase. 

Marinarea cărnii reduce efectele toxice

Studii anterioare au indicat faptul că un consum crescut de fructe și legume, bogate în antioxidanți, ajută la contracararea efectelor toxice derivate din oxidarea fierului în colon. Doar că această metodă este destul de vagă și chiar dacă nutriționiștii nu contenesc cu sfaturile în această privință, numărul cancerelor de colon se află în plină expansiune. 

Un alt studiu, mai precis, a descoperit că adăugând în carne o moleculă chelatoare, care se fixează de fier și împiedică oxidarea lipidelor, ar fi un mijloc de reducere a toxicității. Numai că beneficiile cărnii se pierd în mare parte, iar organismul nu mai poate asimila deloc fierul din carne. 

Cu o veste bună vine un studiu recent, realizat la Institutul de cercetare în agronomie din Franța (Inra), care demonstrează că există o metodă pentru a limita oxidarea și a păstra beneficiile aduse de carne. Această metodă nu este deloc nouă (efectul descoperit este o noutate absolută) și se numește marinarea cărnii. 

Sosul în care se marinează carnea - pe bază de vin, oțet, ulei de măsline, ierburi aromatice - este plin de antioxidanți și se dovedește extrem de eficient în prevenirea oxidării lipidelor. Cercetătorii au făcut observații pe animale de laborator, hrănite între 50 și 120 de zile cu carne marinată în ulei de măsline și vin. Au existat două grupuri: animale cu leziuni precanceroase la nivelul colonului și animale cu leziuni canceroase în stadiu terminal. Testele au arătat că nu s-a înregistrat nicio agravare a leziunilor respective după dieta cu carne marinată. În plus, animalele continuau să asimileze fierul. 

Rezultate similare au fost observate și pe oameni, voluntari sănătoși. Cercetătorii au colaborat cu Centrul European de cercetare a gustului de la Dijon, astfel încât sosurile pentru marinare să fie pe placul consumatorilor. 

Autorii studiului susțin că marinarea cărnii este o opțiune pentru a limita riscul cancerului de colon, dar în acest scop nu ar trebui să ne bazăm pe sosurile gata preparate din comerț. 

Vezi și: De ce carnea la grătar pune pe jar sănătatea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel