De ce carnea la grătar pune pe jar sănătatea

În sezonul cald, carnea la grătar este în topul preferințelor culinare. Dar cât de sănătos este acest mod de preparare termică a cărnii? 

Carnea friptă la grătar nu este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Noi cercetări arată că a mânca părțile arse ale cărnii la grătar este ca și cum ai fuma zeci de țigări.

„Locul unde carnea întâlnește metalul fierbinte este locul unde molecule din carne sunt deteriorate, apărând substanțe cancerigene sau cu potențial toxic asupra corpului omenesc: hidrocarburi policiclice aromatice, benzo-a-pireni, produși de glicare avansată și tot așa. Iata de ce dietele care includ clasicul „grătar" sunt în același timp toxice, chiar dacă în aparență mai puțină grăsime înseamnă mai bine: corpul trebuie să se lupte atât cu toxinele pe care le produce în procesul de slăbire, dar și cu cele pe care le bagi în tine de bună voie”, explică pe blogul său Cristian Mărgărit, consultant în nutriție și fitness.

Nu doar arsura de pe carne are potențial toxic, ci și fumul degajat de grăsimea care se scurge pe cărbuni. 

Sfaturi pentru a limita riscurile

Pentru a limita arsura și fumul, puteți opta pentru un grătar vertical: grăsimea nu cade pe cărbuni, fumul și arsura sunt reduse.

O altă soluție ar fi să înfășurați carnea, peștele sau legumele în pachețele de hârtie de copt. Astfel alimentele nu intră în contact direct cu jarul, ci se gătesc la abur. 

Unele studii sugerează efectul protector al marinării, motiv pentru care ar fi ideal să marinați carnea, legumele înainte de a le pune pe grătar. 

Și încă o veste bună: consumă carnea la grătar asociată cu salată de legume (cât mai diverse și mai colorate), ceea ce reduce foarte mult din riscuri. Antioxidanții și fitonutrienții din legume lucrează pentru sănătatea ta. Fibrele ajută și ele la eliminarea toxinelor. Oțetul din salată poate preveni formarea toxinelor în tubul digestiv, iar fermenții lactici (dintr-un sos cu iaurt) pot bloca asimilarea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel