Ministerul Sănătății continuă măsurile de desființare și comasare a spitalelor, așa cum a promis „Guvernului FMI”. Alte 4 unități medicale subordonate MS vor fi desființate și comasate. În urma acestor reorganizări, în subordinea MS vor rămâne 55 de unităţi sanitare.
Noul proiect de act normativ prevede desfiinţarea Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociotă" Bucureşti ca cu unitate personalitate juridică şi reorganizarea acesteia în centru de fonoaudiologie şi chirurgie funcţională, fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ce e drept, SUB nu beneficia de servicii medicale de specialitate de fonoaudiologie și chirurgie funcțională ORL, pacienții fiind redirecționați la Spitalul Hociotă. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este o unitate sanitară, cu peste 1000 de paturi care acordă diverse servicii medicale spitaliceşti şi ambulatorii, dar care pentru, specialiatea ORL, are la dispoziţie doar un compartiment cu 10 paturi fără capacitatea de a soluţiona în toate situaţiile cazuista aferentă unui spital de urgenţă. Pe de altă parte Institutul Naţional Hociotă este un for metodologic cu secţii clinice specializate în abordarea diferitelor patologii în domeniul ORL care poate asigura buna funcţionare a unităţii nou înfiinţate.
Desfiinţarea Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia şi reorganizarea Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol se înscrie într-un plan al Ministerului Sănătăţii, atât pe termen scurt, cât şi mediu, care vizează identificarea soluţiilor pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere – funcţionare şi eficientizare a utilizării bazei tehnice în unităţile sanitare din reţeaua proprie, prin integrarea serviciilor existente sau a celor nou create.
Reorganizarea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, prin desfiinţarea Institutului Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti "Prof. Dr. Florin Brătilă" Bucureşti, a Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord asigură premisele pentru introducerea unui management unitar, precum şi posibilitatea utilizării unor platforme comune în cazul a trei unităţi care acordă acelaşi tip de servicii spitaliceşti şi ambulatorii de specialitate în domeniul recuperare, medicină fizică şi balneologie.
Reorganizarea celor două unităţi medicale, Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei cu Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei a fost propusă chiar de către autoritatea locală. În prezent, Centrul de Cercetare si Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei funcţionează în mare parte, în cadrul Spitalului Orăşenesc Şimleu Silvaniei. Doar compartimentele de medicină internă şi de endoscopie digestivă ale centrului se află într-o altă locaţie, chiar dacă secţia de gastroenterologie este în clădirea spitalului. În acest fel pacienţii sunt nevoiţi să parcurgă o distanţă de 2 km între secţie şi compartimentul de investigaţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu