Manualele școlare-scandal. Uniunea Editorilor: Încalcă prevederile legale

Manuale școlare
Manuale școlare

Uniunea Editorilor din România susține că direcționarea manualelor școlare către o singură editură este o încălcare a prevederilor legale. 

Uniunea Editorilor din România (UER) transmite că editarea tuturor manualelor școlare de către o singură editură este o soluție total greșită. "Experimentul nefericit prin care se încearcă direcționarea întregului necesar de manuale școlare către editura unică este deja sortit eșecului: pe lângă faptul că încalcă prevederile legale și principiile unei economii de piață, răpește și posibilitatea autorilor de a realiza forma finală a manualului școlar cu o editură cu care colaborează de o perioadă lungă de timp și care s-a dovedit încununată de succes. În schimb, li se oferă acestora o colaborare cu  o editură care, acționând pe o piață concurențială, nu a reușit să ocupe decât o cotă de 5%! Credem că autorii de carte școlară din România merită respectul de a fi liberi a se adresa cu editarea manualelor școlare către o editură pe care o consideră potrivită pentru forma finală a acestora!", se arată într-un comunicat.

Atac la o Editura Didactică și Pedagogică

Uniunea Editorilor din România (UER), adresează un apel public prin care susține că Editura Didactică și Pedagocică lucrează într-un mod abuziv.

"Nu vă lăsați intimidați de acțiunile abuzive ale Editurii Didactice și Pedagogice! Editura Didactică și Pedagogică (EDP), entitate în subordinea Ministerului Educației, are în prezent un statut juridic incert: în data de 30.05.2018 a apărut în Monitorul Oficial motivarea deciziei de neconstituționalitate a Curții Constituționale a României referitoare la OUG 76/2017 privind reorganizarea EDP, unde, la punctul 59,  se precizează: „ (…) întreaga reglementare trebuie transpusă într-un act administrativ individual, respectiv hotărâre de Guvern, act care, prin definiție, nu poate aduce modificări sau completări în privința actelor normative de reglementare primară în vigoare cu consecința creării unui monopol pe piața manualelor școlare (…)”.

 Prin urmare, acțiunea unilaterală a EDP de încheiere a contractelor cu autorii este plasată în afara cadrului legal, încălcând și principiile de piață concurențială.

Argumentele Ununii Editorilor din România

 "1. Autorii sunt responsabilizați în mod abuziv cu sarcini editoriale, de competență exclusivă a specialiștilor din edituri (redactori, tehnoredactori, graficieni, specialiști în copy-rights);

 2. Toate operele derivate (auxiliare școlare) vor fi cesionate în favoarea EDP pe perioada valabilității contractului pentru manuale școlare (4 ani);

 3. Modul de plată a drepturilor de autor aste stabilit arbitrar, neconform cu uzanțele pieței care impune un procent proporțional cu prețul de achiziție raportat la tiraj. În plus, nu se face referire la plata drepturilor de autor aferente retipăririlor anuale. Plata drepturilor de autor este eșalonată pe o perioadă îndelungată (2 ani) și nu la câteva luni de la încasarea plății de la minister, așa cum se proceda în cazul achiziției pe piața liberă.

  Uniunea Editorilor din România face în continuare eforturi susținute pentru a responsabiliza factorii de decizie din Ministerul Educației în vederea demarării de urgență a unei achiziții legale, bazată pe competiție deschisă între edituri, singura generatoare de calitate", se arată în comunicat.

[citeste si]

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel