Mâncare de la supermarket, ce e bun și ce e rău

La prânz sau în drum spre casă, mulți ne oprim la supermarket ca să cumpărăm ceva de mâncare. De câțiva ani încoace, marile magazine alimentare s-a adaptat stilului de viață pe fugă și oferă tot felul de mâncăruri de-a gata: supe și mâncăruri gătite, pui la rotisor, cârnăciori și cartofi prăjiți, salate diverse și dressinguri pe măsură, celebrele caserole de post sau nu. Ei, bine, nu toate sunt alegeri sănătoase. Uite ce trebuie să alegi din standurile de la supermarket. 

Cum treci pragul supermarketului îți fac cu ochiul tot feluri de mâncăruri de-a gata. În caserole sau pungi, găsești de toate: zacuscă, mâncare de fasole, pui la rotisor, orice fel de carce la grtar sau prăjită, chiflete, salate de tot felul și multe, multe altele.

Dar ce se încadrează în regulile unei vieți sănătoase? Iată câteva exemple:

Bun: Pui la rotisor

Acest pui de-a gata făcut este un favorit al experților în nutriție, și pentru un motiv bun: este plin cu proteine. Asta vă face să vă săturați și să slăbiți, proteinele fiind ingredient-minune in diete. Pentru o masă rapidă și ușoară, serviți puiul la rotisor (fără piele) cu orez brun sau cartofi fieți și legume. Sau folosiți carnea în salate, sandvișuri, supe sau taco.

Rău: Puiul prăjit

Sigur, puiul este o sursă de proteine. Dar această versiune - cea prăjită - este acoperită cu pâine și prăjită în ulei. Rezultatul: Fiecare bucată conține mai multe calorii și grăsimi decât un cheeseburger. În plus, o dietă bogată în grăsimi poate avea un efect nefast asupra sănătății tale. Cercetările arată că un consum de alimente prăjite de 4 până la 6 ori pe săptămână vă poate crește riscul de apariție a bolilor de inimă cu 23%, iar cel de apariție a diabetului de tip 2 cu 39%.

Bun: Supa de legume

Du-te la standul cu supă dacă vrei o masă sățioasă și sănătoasă: sunt studii care arată că supa poate ajuta la îndepărtarea foamei. Alegeți una care este făcută cu roșii, carne și legume. Carnea de pui, fasole neagră și chili sunt opțiuni bune. Evitați supele - cremă, cu smântână și crutoanele, sunt bogate în calorii.

Rău: Salamul

Sunt standuri unde găsești feliuțe fin tăiate din zeci de sortimente de mezeluri, dar acestea nu sunt exclusiv din carne, așa cum ai putea crede. În plus, fiecare felie de cârnăcior are 68 de calorii și 6 grame de grăsime - de 4 ori cantitatea unei felii din piept de pui. Și salamul este foarte prelucrat. Organizația Mondială a Sănătății a legat carnea roșie prelucrată de riscul de apariție a cancerului, arată webmd.com. Așa că, mai bine nu te riști!

Rău: Pastele Bologna

Paste Bologna cu muștar sunt „un clasic" pentru prânz, dar nu și cea mai sănătoasă opțiune. Făcute dintr-un amestec de carne de vită și carne de porc, aceste paste sunt pline cu grăsime. Practic au mai de 8 ori mai multe grăsimi și de 4 ori mai multe calorii decât șunca. La 100 de grame de bologneze organismul tău primește 40% din cantitatea de sodiu necesară într-o. Mai bine eviți.

Rău: Macaroane cu brânză

Este o mâncare „de confort", dar nu e bună pentru o dietă sănătoasă. 250 de grame înseamnă în jur 400 de calorii. Ești mai bine să îți faci propria versiune mai sănătoasă. Schimbați macaroanele cu ujnele din grâu integral și laptele cu unul degresat. Apoi amestecați cu o porție de legume, cum ar fi conopida sau mazărea verde, pentru un plus de vitamine.

Bun: Vegetale la grătar

Prepararea la grătar scoate în evidență gustul dulce natural al legumelor și e o doză de vitamine și fibre perfectă la orice masă. Serviți-le ca pe o garnitură sau masă principală, fac bine organismului. Cercetările arată că persoanele care mănâncă cel puțin 5 porții de legume pe zi trăiesc mai mult.

Rău: Salatele cu paste

Sunt pline cu maioneză, și nu una de casă, ci din soiul industrial. Polonezele, spre exemplu, au 500 de calorii și 30 de grame de grăsime la 250 de grame, mai mult decât cantitatea totală de grăsime pe care ar trebui să o primiți la întreaga masă. O opțiune mai bună: Paste primavera. Sunt făcute cu un dressing mai sănătos pe bază de ulei de măsline și conțin o varietate de legume.

Bun: Salată de legume

Fasole de orice culoare, linte sau năut? Ai de unde alege. Toate au conținut scăzut de grăsimi și multe fibre. Asta vă poate ajuta să vă potoliți foamea. Un studiu a constatat că persoanele care au consumat zilnic o porție de fasole ca parte a unei diete au pierdut mai multe kilograme decât cei care nu au făcut-o. În plus, fasolea este o sursă de top de antioxidanți care luptă împotriva bolilor.

Bun: Salată de varză

Fă loc acestei garnituri la masa ta. Ingredientul principal este varza, care este bogată în vitamina K, necesară oaselor. Are, de asemenea, șcompuși care protejează împotriva cancerului, numiți izotiocianați. Pentru cea mai sănătoasă alegere, comandați o salată de varză cu oțet.

Rău: Salata cu cartofi

Din cauza dressingului cu maioneză, o sută de grame de salată cu cartofi conține mai multă grăsime decât o bucată de părjitură cu brânză. Mai bine faceți-vă propria versiune, cu iaurt grecesc degresat, în loc de maioneză. Sau alegeți salata de cartofi germană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel