Lukașenko oferă arme nucleare națiunilor care doresc „să se alăture Uniunii Statale Rusia-Belarus”

Lukașenko oferă arme nucleare națiunilor care doresc „să se alăture Uniunii Statale Rusia-Belarus” / Foto: Kremlin.ru
Lukașenko oferă arme nucleare națiunilor care doresc „să se alăture Uniunii Statale Rusia-Belarus” / Foto: Kremlin.ru

Alexander Lukașenko, a susținut că națiunile care sunt dispuse „să se alăture Uniunii Statale Rusia-Belarus” vor primi arme nucleare, la câteva zile după confirmarea veștii că a început transferul unor arme nucleare tactice de la Moscova la Minsk.

 

Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut aceste comentarii într-un interviu difuzat duminică pe postul de stat Rusia 1, scrie CNN.

În timpul interviului, Lukașenko a spus: „Nimeni nu ar fi deranjat dacă Kazahstanul sau alte țări ar avea aceleași relații strânse pe care le avem noi cu Federația Rusă”.

„Este foarte simplu”, a adăugat el. „Alăturați-vă Uniunii Statale Rusia-Belarus. Asta e tot și vor exista arme nucleare pentru toată lumea.”

Semnat în 1999, Acordul privind înființarea Uniunii Statale Rusia-Belarus a creat o bază legală pentru o alianță amplă care a cuprins, printre altele, legături economice, informaționale, tehnologice și de securitate a granițelor între cele două țări, potrivit pe site-ul web al guvernului Belarus.

Nu este clar cât de larg s-a extins invitația lui Lukașenko de a adera la această alianță și nu au oferite alte detalii.

Dar comentariile sale despre înmânarea armelor nucleare aliaților care au aceleași concepții ar putea crește îngrijorarea într-un moment de proliferare globală în creștere și pe măsură ce Moscova amenință lumea cu propriul arsenal atomic, iar războiul său împotriva Ucrainei se întețește.

Liderul autoritar al Belarusului a declarat joi că a început transferul unor arme nucleare tactice din Rusia, în urma unui acord semnat de Moscova și Minsk.

„A fost necesar să se pregătească locuri de depozitare și așa mai departe. Noi am făcut toate acestea. Prin urmare, a început mișcarea armelor nucleare”, a spus Lukașenko, atunci, potrivit agenției de presă de stat Belta.

De asemenea, el a promis siguranța acelor arme, spunând: „Acest lucru nici măcar nu este discutat. Nu vă faceți griji pentru armele nucleare. Noi suntem responsabili pentru asta. Acestea sunt probleme serioase. Totul va fi bine aici.”

Putin a spus că Rusia va păstra controlul asupra oricăror arme nucleare tactice staționate în Belarus și a comparat mișcarea cu practica Washingtonului de a staționa arme nucleare în Europa pentru a împiedica țările gazdă, precum Germania, să își încalce angajamentele ca puteri non-nucleare.

Belarus nu a avut arme nucleare pe teritoriul său de la începutul anilor 1990. La scurt timp după obținerea independenței în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, a fost de acord să transfere toate armele de distrugere în masă din epoca sovietică staționate acolo în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel