Mihai Timu (ANM) a povestit cum s-a desfășurat prognoza vremii în luna februarie a anului 1954, când s-au înregistrat cele mai mari zăpezi din București.
„Circulă fotografii din anii 1950, cu tramvaiele printr-un tunel din București, cu zăpadă mai înaltă ca acoperișul”, a precizat jurnalistul Val Vâlcu.
„Da, eu nu am prins acea perioadă, dar am văzut acele imagini. Cred că se referă la episodul de la începutul lunii februarie din anul 1954. Au fost mai multe episoade, am avut cred că vreo trei sau patru cicloni care s-au generat tot așa, în zona Mediteranei și care au evoluat peste Peninsula Balcanică, iar la un moment dat, la ultimul episod, au fost cantități foarte mari de apă. Cred că am avut și peste un metru de zăpadă în Lunca Dunării și atunci s-a suprapus și cu un vânt foarte puternic, de peste 120 km/h, chiar în zona Bucureștiului și, având în vedere cantitatea foarte mare de zăpadă, s-au format și acele troiene și de peste doi metri, în zona Bucureștiului.
Zăpezile au fost înalte din loc în loc, în funcție de cum le-a spulberat vântul. Au fost zone în București unde zăpada a depășit și 2-3 metri. A fost un episod neobișnuit. Se întâmplă un episod din acesta o dată la 50-100 de ani, într-adevăr. Chiar a fost excepțional, cu acele vânturi și cantități mari de apă”, a comentat Mihai Timu.
„Când s-a topit acea cantitate mare de zăpadă n-a inundat străzile, subsolurile, casele?”, a întrebat apoi Val Vâlcu.
„Am înțeles că imediat după viscol, în acele 3 săptămâni, practic o mare parte din cantitate a fost aruncată în Dâmbovița sau a fost dusă în împrejurimi, pentru că, într-adevăr, ar fi putut produce inundații masive. Se suprapunea și cu o perioadă mai caldă, cu ploi. În timpul iernii, după zăpadă, poți avea o perioadă de încălzire combinată cu ploaie, iar atunci avem un cumul de factori”.
„Astăzi nu mai e permisă aruncarea zăpezii în Dâmbovița, deși avem acele rampe. Mă gândesc ce se va întâmpla în acele situații”, a completat jurnalistul Val Vâlcu.
„Să sperăm că nu o să ajungem acolo. Oricum am avut probleme, iar la București încă sunt probleme chiar și atunci când stratul de zăpadă depășește anumiți centimetri, iar vântul bate mai intens. Am văzut și așa că avem probleme cu traficul când se circulă în condiții normale de vreme”, a mai precizat Mihai Timu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu