LOVITURĂ pentru proprietarii mașinilor implicate în accidente

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră pentru perioada 2016-2020 şi Planul de acţiuni pentru implementarea strategiei, se arată într-un comunicat de presă al Executivului. Obiectivele majore sunt reducerea la jumătate a numărului de decese din accidente rutiere până în anul 2020 faţă de anul 2010 și creşterea siguranţei rutiere.

Proprietarii maşinilor care au fost implicate în accidente ar putea fi obligaţi până la sfârşitul acestui an să meargă să facă o inspecţie tehnică suplimentară, după ce îşi repară maşinile. Măsura vine în urma aprobării de către Guvern a Strategiei Naționale pentru Siguranță Rutieră, perioada 2016-2020.

În strategie este prevăzută, între altele, "introducerea înregistrării video a examenelor pentru obţinerea certificatelor şi atestatelor profesionale, iar pe termen lung va fi amendată legea astfel încât şcolile de şoferi să-şi poată prelungi autorizaţia de funcţionare cu condiţia ca minim 50% dintre cursanţi să promoveze examenul", se arată în document.

Totodată, se prevede crearea cadrului legal necesar "pentru reabilitarea şi consilierea conducătorilor auto cu abateri grave şi repetate de la normele rutiere, mai ales în cazul şoferilor profesionişti".

"Tinerii sunt vizaţi şi ei prin această strategie, care prevede crearea de programe universitare, post-universitare şi de formare în domeniul siguranţei rutiere, aceste programe urmând a fi introduse de către universităţi, în parteneriat cu instituţii având abilităţi şi expertiza necesară în domeniu. Acţiunile vor viza şi îmbunătăţirea evaluării medicale şi psihologice pentru obţinerea permisului auto, prin actualizarea periodică a baremelor de evaluare şi eliminarea posibilităţilor de obţinere a avizelor în mod fraudulos. În plus, după o anumită vârstă, vor fi reduse perioadele de efectuare a controalelor medicale pentru conducătorii auto", mai informează Executivul.

[citeste si]

Planul de acţiuni pentru adoptarea strategiei mai stabileşte "sancţionarea administratorilor/executanţilor de lucrări de drumuri pentru nerespectarea normelor legale, realizarea de amenajări speciale destinate participanţilor la trafic consideraţi vulnerabili - separarea utilizatorilor motorizaţi de drum de biciclişti şi pietoni, restricţionarea construirii în zonele adiacente arterelor de tranzit şi ocolitoare".

"Alte acţiuni prevăzute în Strategie sunt introducerea inspecţiei tehnice de siguranţă pentru repunerea în circulaţie a vehiculelor implicate în accidente rutiere, precum şi responsabilizarea şi sancţionarea, de principiu, atât a conducătorului auto, cât şi a operatorului de transport în caz de abateri", se arată în document.

În materie de sancţiuni şi urmărirea executării acestora, strategia aprobată de Guvern "mută accentul pe constatarea abaterilor cu ajutorul sistemelor automate, propunând analizarea şi adoptarea modelului statelor membre UE care înregistrează procente maxime de încasare pe acest tip de constatare a contravenţiilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel