Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat, joi, într-un interviu pentru Agenția France-Presse, că progresele înregistrate de Justiția română nu sunt ireversibile, ci pot fi revizuite în doar două zile. În același interviu, șefa ICCJ a listat câteva dintre realizările instituției pe care o conduce și a precizat că instanța nu se va pronunța niciodată într-un caz sau altul în funcție de alegerile electorale.
Livia Stanciu (58 de ani), președinte al ICCJ din 2010, este descrisă în presa franceză drept unul dintre cei mai "respectați și reputați" magistrați din România. "Acțiunile sale energice au permis acestei instanțe să-și recapete blazonul în lupta împotriva corupției, iar ultimul raport al Comisiei Europene califică bilanțul foarte bun" al ICCJ, notează AFP.
AFP: Care este, în opinia dumneavoastră, principala realizare a justiției în acești ultimi ani?
L.S: Tribunalele erau văzute în trecut drept obstacole în reforma justiției. Când am fost numită președinte al Înaltei Curți, am găsit dosare înregistrate în 2002 ale caror verdicte nu fuseseră încă pronunțate. Unul dintre scopurile mele a fost să accelerez rezolvarea acestor cazuri, acordând prioritate mai întâi dosarelor cele mai vechi, care riscau să fie prescrise. În ultimii ani, Înalta Curte a pronunțat condamnpri în numeroase dosare de mare corupție, respectiv două în 2010, 15 în 2011, 20 în 2012 și 9 în 2013. O altă realizare importantă este faptul că oamenii au început să aibă încredere în justiție, deși mai sunt multe lucruri de făcut.
AFP: Este reforma justiției ireversibilă?
L.S: Mi-aș dori, sincer, să fie, dar nu sunt atât de optimista, deoarece această așa-zisă ireversibilitate poate fi revizuită în două zile. Multe depind de persoanele care conduc justiția și de dorința lor de a continua aceste reforme. Am văzut reacțiile anumitor oameni politici care au depășit adeseori limitele admisibile ale unui discurs politic (...) și care au reprezentat de manieră indirectă atacuri față de activitatea procurorilor sau judecătorilor.
AFP: Vă temeți că justitia ar putea fi implicată în jocuri politice?
L.S: De când sunt președinte al Înaltei Curți, nici eu și nici colegii mei nu ne-am confruntat vreodată cu cazuri în care cineva să ne spună: 'dați acest verdict în acest dosar'. Dacă vreodată cineva va dori ca acest lucru să se schimbe, ne vom afirma poziția: justitia trebuie să continue să lucreze fără să țină cont de jocurile politice. Înalta Curte nu se pronunță asupra unui caz sau altul în functie de alegeri sau de nu știu care alte evenimente de pe scena politică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu