EXCLUSIV  Legătura dintre emoții și Boala Alzheimer. Dr. Dafin Mureșanu: Componenta emoțională este fundamentală

Foto Ilustrativ/Pexels SHVETS production
Foto Ilustrativ/Pexels SHVETS production

Președintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare, dr. Dafin Mureșanu, face dezvăluiri cu privire la relația dintre stres și boala Alzheimer.

Există vreo legătură între emoții și boala Alzheimer?

”Da, este foarte important să menționăm că la specia umană emoțiile joacă un rol crucial în dezvoltarea diferitelor tipuri de patologii. Aici mă refer nu numai la patologia sistemului nervos central sau periferic, ci și la patologii în general”, a declarat Dr. Dafin Mureșanu în exclusivitate pentru DC Medical.

Domnul doctor spune că patologiile de tip cardiovascular și alte patologii de organ sunt în strânsă relație cu emoțiile „având în vedere axa complexă neur-psiho-imuno-endocrină. Cred că un rol important este și în cadrul unor procese de oncogeneză pentru că aici sistemul imun intervine plenar.

Așadar, rolul emoțiilor este unul fundamental. Vreau să vă spun că astăzi noi privim în special această parte de recuperare, nevoie de recuperare a pacientului, a pacientului uman după orice tip de afecțiuni, în integritatea sa. Aici mă refer de exemplu la accidentul vascular cerebral. Ne interesează nu doar recuperarea motorie, ci și recuperarea cognitiv-emoțională. Noi nu mai face astăzi o diferențiere majoră între cognitiv și emoțional. Știm că depresia merge mână în mână cu tulburarea cognitivă, mecanismele depresiei sunt comune din multe puncte de vedere cu mecanismele cognitive și așa mai departe”.

Emoția și boala

"Undeva există o integrare supremă la nivel emoțional, iar structurile emoționale și tulburarea emoțională acompaniază, precede sau urmează unei afectări de tip clasic organic. Tulburarea emoțională este o tulburare care are efecte măsurabile organice.

Pe scurt, dacă avem o problemă emoțională puternică, fie ca intensitate, fie continuu, fie de o anumită nuanță, aceste rețele neuronale suferă, nu mai comunică așa cum trebuie, se produce abolirea acelui sistem de anticorelare. Acel sistem de anticorelare nu se găsește doar la nivelul creierului intern și extern, ci în interiorul fiecărui modul există alte rețele care sunt anticorelate. Citește în continuare articolul pe DCMEDICAL.RO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel