Leșinul, cauze frecvente și măsurile de prim ajutor

Leșinul, numit de medici sincopă sau lipotimie, reprezintă pierderea bruscă a stării de conștiență, totală sau parțială, care poate surveni dintr-o multitudine de cauze. 

Oricine poate suferi un leșin cel puțin o dată în viață, cu toate că această stare este mai frecventă la vârsta a treia ca urmare a bolilor cronice asociate. Se estimează că unul din trei oameni va avea cel puțin o stare de leșin de-a lungul vieții, iar peste 65 de ani, peste 30% din adulți vor acuza o lipotimie sau o stare de leșin cel puțin o dată pe an. 

Deși nu determină leziuni severe, în general, totuși 20% dintre cei care suferă un leșin au nevoie de îngrijiri medicale, iar 5% suferă un traumatism sever cum ar fi o fractură. 

Leșinul, cauze frecvente

Cele mai frecvente cauze ale leșinului includ:

- statul prelungit în picioare (ortostatism),

- o emoție puternică sau un stres important,

- oboseala și lipsa de somn,

- scăderea bruscă a tensiunii arteriale când persoana se ridică brusc în picioare (hipotensiune ortostatică),

- scăderea nivelului glicemiei (hipoglicemie),

- înfometarea, deshidratarea, greața, vărsăturile,

- creșterea temperaturii corpului (hipertermie), mai ales în condiții de efort fizic intens în căldură,

- purtarea unor haine prea strâmte, corsete, centuri,

- tusea cronică, tulburări de micțiune sau defecație,

- hipersensibilitatea sinusului carotidian, care reacționează la orice stimulare fizică prin scăderea bruscă a tensiunii și leșin,

- un accident vascular cerebral sau o altă afecțiune neurologică,

- un eveniment cardiac major cum ar fi infarctul,

- embolia pulmonară,

- chiar și râsul intens poate provoca leșin în cazul persoanelor cu hipersensibilitate a nervului vag.

Indiferent de cauza lor, stările de leșin au la bază o scădere a cantității de sânge oxigenat care ajunge la creier. Practic, pacientul simte că „i se înmoaie picioarele" și se prăbușeste inert preț de câteva secunde sau minute, timp în care nu răspunde la stimuli din mediul înconjurător, este inconștient, deși respiră spontan și are puls periferic.

Vara, sezonul leșinului pe stradă

În condițiile temperaturilor ridicate din zilele de vară, organismul uman piede o cantitate mare de lichide și săruri minerale prin deshidratare. Urmare a acestui fapt, o serie de funcții ale organismului suferă, în special funcția cardiacă: pacientul devine tahicardic, tensiunea arterială scade, cantitatea de sânge care ajunge la nivelul creierului este deficitară și în final se poate ajunge la o alterare a stării de conștiență și pacientul poate leșina.

De multe ori pacientul simte nevoia să se întindă, este palid, transpirat, putându-se ajunge în final până la pierderea stării de conștiență. La persoanele tinere expunerea la căldură excesivă generează și o scădere marcată a rezervelor de calciu din organism, ceea ce duce la manifestări clinice ale spasmofiliei, de multe ori asociată cu lipotimia.

Leșinul, măsuri de prim ajutor

Indiferent de cauză, este important să știi cum pot ajuta o persoană care suferă un leșin, cel puțin până își revine sau până la sosirea unei ambulanțe. 

Leșinul poate fi precedat de unele semne cum ar fi: durere de cap (cefalee) sau senzație de greutate a capului, slăbiciune a picioarelor, senzatie de lipsă de aer (sete de aer), palpitații, vedere încețoșată sau tulburări de vedere, greață, transpirații reci, care la final duc la prăbușirea pacientului. Cel mai corect descriu chiar pacienții această stare: "mă ia cu leșin" sau "mi se înmoaie picioarele". 

Este foarte important ca atunci când pacientul simte că „îl ia cu leșin" să fie cât mai repede întins pe jos, eventual spijinindu-i capul pentru a preveni senzația de vărsătură și dacă este posibil a se așeza cu picioarele mai sus decât trunchiul. Persoana trebuie întinsă pe partea pe stângă, cu capul extins spre spate membrul superior de pe sol fiind îndoit și susținând capul în poziția extinsă. Această pozitie crește cantitatea de sânge pe care o primește creierul pacientului și de multe ori duce la ieșirea spontană din starea de lipotimie. În plus, este benefic dacă putem stropi fața pacientului cu apă rece. În aceste prime momente este foarte important să ne păstrăm cumpătul, să nu ne panicăm și să asigurăm un climat de liniște în jurul celui care a lipotimizat. Agitația celor din jur, urletele, țipetele nu fac decât să agite pacientul agravându-i starea de stres. Dacă starea de lipotimie se prelungește se va solicita ajutor medical de urgență prin apel telefonic la 112.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel