Laboratoarele Servier recunosc riscurile medicamentului Mediator

mediator
mediator

Laboratoarele Servier au recunoscut pentru prima dată că medicamentul Mediator "poate prezenta un risc real pentru unii pacienţi", subliniind că "moartea a trei persoane este deja prea mult", anunţul fiind salutat de avocaţii victimelor, informează AFP.

"Vreau să fiu foarte clară: nu negăm că Mediator poate prezenta un anumit risc pentru unii pacienţi", a declarat Lucy Vincent, purtătoarea de cuvânt a companiei Servier, conform Mediafax. Cu toate acestea, Lucy Vincent subliniază că multe probleme au apărut la pacienţi care au luat Mediator "fără a ţine cont de alte patologii de care sufereau", cum ar fi diabetul, greutatea excesivă sau vârsta înaintată.

Parchetul din Paris a iniţiat o anchetă preliminară asupra utilizării medicamentului Mediator, asociat cu apariţia unor grave probleme cardiace şi cu câteva sute de decese, declară surse judiciare. Ancheta a fost decisă "înainte de primele plângeri, ca urmare a dezvăluirilor de presă" în legătură cu Mediator, care ar putea avea legătură cu 500 - 2.000 de decese în decurs de 30 de ani, conform unor studii publicate în decembrie de presa franceză, au adăugat sursele citate, precizând că, până în prezent, au fost primite aproximativ zece plângeri. Ancheta, efectuată de Jandarmerie, a început în decembrie. La sfârşitul lunii noiembrie, Parchetul din Paris a cerut Biroului central de luptă împotriva infracţiunilor de mediu şi sănătate publică (OCLAESP) un prim raport asupra medicamentului, iar Inspecţia generală pentru afaceri sociale (IGAS, subordonată Ministerului Sănătăţii) urmează să prezinte un raport propriu la jumătatea lunii ianuarie.

Mediator, medicament produs de laboratoarele Servier şi destinat diabeticilor supraponderali, a fost utilizat şi în cure de slăbire, fiind comercializat în Franţa din 1976 până în noiembrie 2009, când a fost retras de pe piaţă. Conform unui studiu realizat pentru Agenţia franceză de securitate a produselor sanitare (AFSSAPS), Mediator ar putea fi responsabil pentru moartea a 500 - 2.000 de persoane. O asociaţie a victimelor acestui medicament a anunţat că va depune 110 plângeri marţi, iar până la sfârşitul lunii ianuarie numărul acestora va ajunge la 500.

În decembrie, preşedintele Nicolas Sarkozy a cerut "cea mai completă transparenţă" în ancheta asupra utilizării medicamentului, folosit de circa cinci milioane de francezi în decurs de 30 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel