Rusia pare să fi suferit pierderi devastatoare în rândurile ofiţerilor de rang mediu şi inferior în conflictul cu Ucraina, existând perspectiva unei eficienţe militare mai slabe în viitor, a declarat Ministerul Apărării britanic luni, citat de Reuters.
Comandanţii de brigadă şi de batalion au fost desfăşuraţi probabil în cele mai periculoase aliniamente, în timp ce ofiţerii de rang inferior au fost nevoiţi să conducă acţiuni tactice de nivel redus, a indicat ministerul pe Twitter în noua actualizare a informaţiilor de pe frontul ucrainean furnizate de serviciile sale secrete.
"În contextul tot mai multor informaţii credibile despre revolte în rândul forţelor ruse desfăşurate în Ucraina, lipsa unor comandanţi de pluton şi de companie cu experienţă şi credibilitate va duce în continuare la o scădere a moralului şi a disciplinei", se spune în comunicat.
Pierderea ofiţerilor mai tineri ar putea exacerba problemele Rusiei în modernizarea structurilor de comandament şi de control militar, a spus ministerul.
"Într-un orizont de timp mai scurt, grupurile tactice la nivel de batalion reconstituite în Ucraina din supravieţuitorii mai multor unităţi vor fi probabil mai puţin eficiente din cauza lipsei de comandanţi de rang inferior", se arată în comunicat.
Forţele ruse şi-au intensificat atacurile luni pentru a prelua controlul asupra Severodoneţk, un oraş-cheie din Donbas, în sud-estul Ucrainei, regiune pe care Moscova vrea să o cucerească, după ce nu a reuşit să preia sub control Kievul la începutul războiului declanşat în 24 februarie, primul război de agresiune de asemenea anvergură în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, notează Agerpres.
Liderul cecen din Rusia, Ramzan Kadîrov, a susținut că problema invaziei Ucrainei de către Rusia este acum „închisă” și a amenințat că va ataca Polonia.
Într-un videoclip postat pe site-ul de socializare Twitter, Kadîrov spune că Ucraina este o problemă închisă, iar Polonia va fi următoarea țintă.
„Ucraina este acum o problemă închisă. După Ucraina, dacă există o comandă în șase secunde, vom demonstra de ce suntem capabili”, se aude spunând Kadîrov.
De asemenea, el a cerut Poloniei să-i ceară scuze ambasadorului Rusiei, Serghei Andreev, pentru incidentul din cimitirul militar sovietic din Varșovia, care a fost profanat cu vopsea roșie. A doua sa cerere a fost ca Polonia să-și retragă „armele și mercenarii”, deoarece Polonia este printre țările care ajută cel mai activ Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, a minimizat amenințările lui Kadîrov când a fost rugat să le comenteze la postul Polsat News.
„Trebuie să-l dezamăgesc pe domnul Kadîrov. Problema Ucrainei nu este închisă, ci dimpotrivă. Din câte văd, ucrainenii se descurcă foarte bine cu invadatorul rus și cu colegii domnului Kadîrov”, a răspuns Müller.
El a adăugat că astfel de amenințări nu sunt ceva nou, deoarece au venit anterior de la Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai înalți oficiali de stat ai Rusiei.
„Vom apăra Europa Centrală și de Est și vom apăra Ucraina de astfel de indivizi”, a asigurat Müller.
Kadyrov a devenit liderul Ceceniei loial Moscovei după două războaie sângeroase cu Rusia, în anii 1990. Este un aliat al lui Putin și îi susține agresiunea împotriva Ucrainei, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu