Kremlinul exclude ca problema Crimeii să facă obiectul discuţiei în aşa-zisul 'format Normandia'

Kremlinul a exclus luni ca problema Crimeii să facă obiectul discuţiei în cadrul negocierilor în aşa-zisul 'format Normandia' (Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania), aşa cum a propus recent preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agenţiile de presă ruse şi ucrainene, precum şi portalul Delo.ua.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a subliniat că tema Crimeii este închisă pentru 'formatul Normandia'. 'Nu se pune problema abordării temei legate de Crimeea în niciun fel de format, fie Normandia, fie altul. Problema (Crimeii) a fost închisă la vremea respectivă (în 2014).

Crimeea nu se mai discută în niciun fel de format', a insistat Peskov. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri în cursul unei conferinţe de presă maraton că la viitoarea întâlnire în 'formatul Normandia' va aborda problema 'ocupării Crimeii de către Rusia', indicând că nu există în prezent un alt cadru de discuţii în care să fie examinată problema anexării Crimeii. Anterior, şeful statului ucrainean afirmase că eliberarea de sub ocupaţie a Crimeii fără ajutorul partenerilor internaţionali ai Ucrainei este imposibilă. Răspunzând la întrebarea dacă există o 'formulă Steinmeier' pentru Crimeea, Zelenski a spus că, la ora actuală, nu există o astfel de formulă, iar Ucraina singură 'nu va face faţă' în problema Crimeii.

'Formula Steinmeier' reprezintă un plan deblocare a aplicării acordurilor de la Minsk prin organizarea de alegeri în zonele din Donbas controlate de rebelii proruşi. Acesta a fost propus pentru prima oară la sfârşitul anului 2015 de către ministrul de externe german de la acea vreme Frank-Walter Steinmeier, în prezent preşedinte al Germaniei, şi prevede de asemenea acordarea unui statut special zonelor separatiste din estul Ucrainei dacă alegerile vor fi recunoscute de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 în urma unui referendum ale cărui rezultate nu au fost recunoscute nici de Kiev, nici de comunitatea internaţională. În urma înglobării acestei peninsule din Marea Neagră în componenţa Federaţiei Ruse, Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni economice împotriva Rusiei care durează şi astăzi, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel