Kovesi, suport puternic pentru EPPO. Ziar din Bruxelles: Cine o susține. Procedura, RELUATĂ?

Kovesi
Kovesi

Un editorial publicat astăzi în New Europe, ziar din Bruxelles, vine să ridice mari semne de întrebare cu privire la prezența Laurei Codruța Kovesi pe lista scurtă de trei pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. 

Editorialul, semnat de ”Kassandra”, scrie că EPPO se află deja într-o criză, chiar dacă nu este definitivată încă situația sa. Notează că suntem în plin proces de alegere a procurorului european, că au fost 30 de persoane care au aplicat pentru acest post, din care au rămas 11 pe lista scurtă, iar, în urma interviului realizat de către o comisie de selecție independentă, au rămas trei. Sursa citată scrie că respectiva comisie a prezentat ”o listă de trei în loc de cinci candidați”, cu referire la lista scurtă. Aceasta notează că ”De ce trei și nu cinci? Și, în pofida faptului că 11 au fost selectați pe lista scurtă, toți fiind candidați de înaltă calificare, de ce să nu se alege dintre ei? De fapt, acesta este momentul exact când privarea personalului politic al UE iese la lumină. Cu balanțele politice schimbându-se repede în Europa, aceasta este parte a explicației”. 

”Pe logică, va fi respinsă”

Despre Laura Codruța Kovesi notează că ”dacă mergem pe logică, va fi respinsă”, argumentând că are 18 dosare deschise în sistemul de justiției din România. ”Adevărații candidați ar trebui să fie teoretic doi, un francez și un german. Acest lucru a fost probabil deja convenit în paralel cu semnarea Tratatului de la Aachen între Germania și Franța, pe 22 ianuarie”. 

Însă, ”Kassandra” adaugă: ”Realitatea este totuși că Laura Codruța Kovesi, candidatul român, are un suport puternic german, ca să nu mai vorbim de american”Sursa citată mai susține că este o ”serioasă greșeală” ca Laura Codruța Kovesi să se afle pe lista scurtă. Mai mult, susține că Kovesi n-ar fi trebuit să fie nici pe lista celor 11. ”A fi sub urmărirea penală în propria țară trebuie să fie de ajuns pentru a fi respinsă” subliniază editorialul publicat în New Europe, cu atât mai mult cu cât este o decizie pe 7 ani, atât cât va dura mandatul procurorului-șef european. 

Întrebări despre drepturile României în UE

New Europe mai amintește că sistemul de justiție din România e considerat ”total corupt” la nivelul UE și-n acest caz întreabă dacă România n-ar trebuie să fie suspendată din anumite funcții ale UE, adăugând că „unei țări al cărei sistem de justiție este sub semnul întrebării n-ar trebui să i se permită să aibă președinția UE, care până acum a făcut o treabă bună”. 

Propunere: Reluarea procedurii pentru binele EPPO

În cele din urmă, conchide prin a spune că trebuie să fie pus capăt acestui proces ridiculizat, dacă se dorește ca instituția EPPO să fie protejată, vorbind chiar despre reluarea procedurii de către noul Parlament de după alegerile din mai, ”cu un comitet de selecție proaspăt, cu adevărat independent.”, deși admite că este aproape imposibil: ”Bineînțeles, este aproape imposibil, dar un adevărat sistem care caută corectitudine și justiție, va face ca procedura de numire să fie reluată de noul Parlament, după alegerile din mai, cu un comitet de selecție proaspăt, cu adevărat independent.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel