Klemm: România are cele mai mari lipsuri din Europa în privinţa radioterapiei

România are cele mai mari lipsuri din Europa în ceea ce priveşte radioterapia şi dispune de un sfert din aparatele necesare tratamentului în cazul pacienţilor cu cancer, a declarat marţi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm.

Ambasadorul a fost prezent la deschiderea evenimentului 'Novalis - Best Practice in Radiosurgery for advanced cancer treatments', ce a avut loc la Ambasada SUA.

'Înţeleg că aproape 80.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare zi şi, potrivit statisticilor, aproape 40.000 ar trebui să fie trataţi cu radioterapie. Din păcate, România are cele mai mari lipsuri în ceea ce priveşte radioterapia din orice ţară europeană, având doar 25% dintre aparatele de radioterapie necesare pentru a servi întreaga ţară', a arătat Hans Klemm. Ambasadorul SUA la Bucureşti a remarcat faptul că 'românii care suferă de cancer sunt puşi pe lungi liste de aşteptare cu întârzieri medii de 3 - 4 luni'. La rândul său, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun a declarat că afecţiunile oncologice sunt 'cea mai urgentă problemă de sănătate publică'. 'Cancerul reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de deces în ţara noastră, iar controlul cancerului reprezintă o prioritate strategică, sectorială, care face parte din Strategia Naţională pe linie de sănătate 2014 - 2020. Conform 'Euro Health Consumer Index 2015', România înregistrează deficienţe majore în ceea ce priveşte rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer, una dintre cauze fiind faptul că boala este depistată deja când se află într-un stadiu foarte avansat', a explicat aceasta.

Potrivit acesteia, dacă în 2012 - 2013 peste 50% dintre bolnavii de cancer aşteptau peste trei săptămâni, pentru a avea acces la tratament specific, în 2015, peste jumătate dintre pacienţii cu afecţiuni oncologice aveau acces la tratament în mai puţin de trei săptămâni.

Managerul Spitalului Clinic Colentina, Bogdan Andreescu, a spus că una dintre soluţiile ce privesc sistemul sanitar ar putea fi un parteneriat public-privat şi a dat drept exemplu Turcia.

'Turcia, din punct de vedere economic ca GDP (PIB - n.r.) raportat per capita, este, în toate referinţele, lângă România. Asta ar însemna că, din punct de vedere economic, există posibilitatea să ne gândim că am putea şi noi să implementăm aceste sisteme ca şi în Turcia. (...) Turcia cheltuie în domeniul de sănătate cam la fel ca şi România. Doar că au început o reformă în 2003, (...) au reuşit să aducă coplata, care înseamnă cam 20% din cheltuielile pe sistem la ei, ceea ce noi nu am reuşit să facem', a spus acesta. Andreescu a adăugat că firmele private ar trebui să fie văzute ca partenere de către unităţile sanitare de stat.

'Noi trebuie să privim privatul ca pe un partener. El trebuie să intre ca partener în sistemul nostru', a subliniat Bogdan Andreescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel