EXCLUSIV  Kazahstan, proteste masive din cauza creșterii prețului la energie. Vlășceanu: S-a dublat peste noapte. E foarte interesant unde au loc manifestațiile

Analistul de politică externă Andrei Vlășceanu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre protestele masive din Kazahstan.

Guvernul din Kazahstan a demisionat, miercuri, după ce în toată țara au avut loc proteste de amploare cauzate de creștere prețului la energie.

Manifestațiile au izbucnit inițial în weekend, în orașul Zhanaozen din regiunea Mangystau, bogată în petrol, declanșate de ridicarea plafoanelor de preț la gazele petroliere lichefiate (GPL).

De atunci, s-au răspândit în mai multe orașe, inclusiv în centrul regional Aktau de pe coasta Mării Caspice a țării, precum și într-o tabără de muncitori folosită de subcontractanții celui mai mare producător de petrol din Kazahstan, Tengizchevroil. Protestele au implicat mii de oameni (citește mai mult AICI).

Andrei Vlășceanu, analiza situației din Kazahstan

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, analistul de politică externă Andrei Vlășceanu a comentat evenimentele careu au avut loc în ultimele zile în Kazahstan și a vorbit despre cauzele care au determinat inflamarea societății:

„Problema a plecat de la faptul că, în prezent, la nivel mondial există o criză energetică. Aici e o criză energetică și pentru cei care oferă resursele energetice pe piață, dar și pentru cei care le cumpără. Asta o resimțim și noi, în România, din plin, la facturile individuale și deja ne usucă. Însă, din informațiile publice, motivul pentru care Guvernul din Kazahstan a luat acea decizie, ca prețurile să fie liberalizate, a fost în ideea în care să se facă acumulare de capital pentru investiții în infrastructură, pentru modernizări, etc.

Totuși, aceste liberalizări au afectat prețul, iar acesta s-a dublat peste noapte, fapt care i-a afectat foarte mult pe cetățenii obișnuiți. În majoritatea cazurilor ei folosesc GPL. Peste 50% din mașinile din Kazahstan merg pe GPL. Prin urmare, oamenii au fost nemulțumiți și au ieșit în stradă. Foarte interesant, aceștia au ieșit să protesteze în Almatî, foarte aproape de granița cu Republica Populară Chineză, iar pe acolo circulă și petrolul din Kazahstan care se întoarce sub formă de kerosen sau benzină din China. E vorba de un acord între cele două țări. Din acest punct de vedere, reprezintă o problemă destul de mare.

Chiar dacă vedem faptul că Guvernul a fost demis și creșterea prețurilor a fost stopată, în continuare avem mișcări de stradă care încep deja să aibă niște cereri de-a dreptul politice. Toată lumea spune că la ora actuală poporul kazah este pur și simplu sătul de „domnia“ lui Nursultan Nazarbaev. Deși s-a retras oficial din poziția de președinte al Kazahstanului, toată lumea știe că el conduce din umbră. Inclusiv capitala au denumit-o Nursultan. Din acest punct de vedere, e posibil ca protestele să mai continue. Vedem faptul că președintele a luat o decizie pentru a institui o stare de urgență prin limitarea dreptului de circulație, etc. Cam toată Asia Centrală este, în continuare, condusă sub o formă autoritară și fiecare lider dorește să-și impună propria voință“, a precizat, pentru DC News, analistul Andrei Vlășceanu.

CITEȘTE ȘI   -    Proteste în Kazahstan vs România. Chirieac: Ai noștri ies în stradă pentru subiecte importante, independența justiției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel