Judecătorii, reacție după decizia CCR: Se cere demisia președintelui CSM

"Forumul Judecătorilor din România" consideră că, după decizia Curții Constituționale privind mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, demisia din funcția de președinte al CSM ar reprezenta "o reacție firească". De asemenea, Uniunea Națională a Judecătorilor din România susține că decizia de azi a CCR este "primul pas spre restabilirea normalității, asigurând pe viitor o activitate a CSM conformă cu rolul său constituțional".

 


Reacțiile vin după ce Curtea Constituțională a României a decis că mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți magistrații aleși în acest for, având în vedere trăsătura CSM de organism colegial.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat, respectiv Curtea de Apel București — Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

FRJ: Demisia din funcția de președinte al CSM ar reprezenta "o reacție firească"

"Asociația "Forumul Judecătorilor din România" solicită președintelui Consiliului Superior al Magistraturii să își asume întreaga răspundere pentru situația creată în urma demersurilor individuale, sub forma unor "scrisori", prin care a determinat Senatul României să modifice intempestiv și netransparent modalitatea de interpretare și aplicare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM. (...) Demisia din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii ar reprezenta o reacție firească în urma gravelor consecințe ale Hotărârii Senatului din 7 martie 2016 asupra alegerilor care ar fi trebuit organizate în această perioadă și care au fost suspendate ca urmare a hotărârii Curții de Apel București, toți judecătorii acestei instanțe fiind acuzați de părtinire prin formularea unei cereri de strămutare halucinante, respinse de Înalta Curte de Casație și Justiție", se arată într-un comunicat al FJR, potrivit Agerpres.

De asemenea, FJR acuză lipsa de reacție publică a membrilor CSM față de această situație.

"Solicităm, de asemenea, să existe o asumare publică a lipsei de reacție care a permis o atare ingerință în funcționarea unei autorități publice cu rol de garant al independenței justiției din partea membrilor CSM care ar fi beneficiat în mod direct de efectele hotărârii Senatului, dar și din partea membrilor CSM care au acceptat tacit o astfel de situație, printre aceștia regăsindu-se și ministrul Justiției, în calitatea sa de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii", se precizează în comunicat.

Asociația "Forumul Judecătorilor din România" susține că, dacă nu ar fi existat o reacție a unor asociații profesionale, atunci această "ilegalitate" ar fi produs efecte pe termen nedefinit.

"Asociația profesională "Forumul Judecătorilor din România" solicită readucerea imediată a Consiliului Superior al Magistraturii în coordonatele de legalitate și constituționalitate în care a fost conceput, prin emiterea unei noi hotărâri de declanșare a procedurii de alegere a membrilor Consiliului pentru toate posturile ce vor deveni vacante la data de 6 ianuarie 2017 și prin emiterea Anunțului pentru alegerea membrilor CSM cu respectarea dispozițiilor legale", se mai arată în comunicat.

UNJR: Decizia CCR restabilește legalitatea

Și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a oferit o reacție în urma deciziei CCR. Interpretarea dată legii de CSM ar fi condus la o situație "halucinantă", dar hotărârea CCR restabilește legalitatea, se arată în comunicatul UNJR.

"Decizia Curții Constituționale infirmă așadar modul de interpretare a legii dat de către Consiliul Superior al Magistraturii și Senatul României, consfințind faptul că aceasta s-a făcut cu încălcarea prevederilor constituționale. (...) Interpretarea dată legii de către CSM ar fi condus la situația halucinantă în care aproape anual judecătorii erau în campanie electorală pentru alegerea unui nou membru CSM", precizează UNJR.

Membrii UNJR consideră că decizia CCR "restabilește legalitatea mai presus de calitatea persoanelor, aceasta reprezentând "primul pas spre restabilirea normalității".

'Decizia de azi a Curții Constituționale este primul pas spre restabilirea normalității, asigurând pe viitor o activitate a Cosiliului Superior al Magistraturii  conforma cu rolul său constituțional.  Este acum datoria CSM să ia de urgență toate măsurile necesare pentru intrarea în legalitate și deblocarea unei situații care, dacă se perpetua, amenința funcționarea instituției ce garantează independența justiției', a spus judecător Iulia Craiu, membru în conducerea UNJR.

'Mulțumesc colegilor din UNJR, precum și celor din asociația Forumul Judecătorilor din România pentru eforturile depuse și credința lor în justețea acțiunilor noastre', a spus judecător Dana Girbovan, președinte UNJR, care a adăugat că "Acest fapt demonstrează faptul că judecătorii înșiși își înțeleg rolul ce le revine în apărarea regulilor ce guvernează statul de drept".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel