Italia a confirmat vineri intenţia sa de a se angaja într-un conflict cu Uniunea Europeană cu privire la problema redistribuirii migranţilor prin diminuarea contribuției financiare.
Roma a făcut cunoscut prin vocea celor două personaje forte ale majorităţii guvernamentale, Luigi di Maio, liderul Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), şi Matteo Salvini, patronul Ligii (extremă-dreaptă), că vremea 'umilinţei' a trecut.
'Uniunea Europeană a decis să întoarcă spatele Italiei încă o dată', a scris vineri Luigi di Maio, unul dintre vicepremierii italieni, pe pagina sa de Facebook. 'Suntem pregătiţi să reducem fondurile pe care le dăm Uniunii Europene', a adăugat el, luând act de absenţa unui acord, vineri, la Bruxelles, la finalul unei reuniuni neoficiale pe tema migraţiei.
Celălalt vicepremier, Matteo Salvini, ministru de interne în cabinetul de la Roma, a avut un discurs asemănător în cursul serii la un post de radio italian. 'Dacă în Europa, se fac că nu înţeleg, dat fiind că plătim din abundenţă, vom face ce trebuie pentru a plăti mai puţin', a declarat el.
'Italia este obligată să ia act că Europa a pierdut astăzi o bună ocazie' de a-şi arăta ataşamentul la 'principiile solidarităţii şi responsabilităţii' pe care le citează mereu ca fiind 'valori fundamentale', a deplâns la rândul său pe Facebook şeful guvernului, Giuseppe Conte. Fără să ofere detalii, el a adăugat că Italia 'va trage concluziile'.
Reacție Comisia Europeană
'În Europa, ameninţările nu servesc la nimic şi nu duc nicăieri', a reacţionat un purtător de cuvânt, Alexander Winterstein, în conferinţa de presă zilnică de la Comisia Europeană. 'Comentariile puţin constructive nu ajută şi nu ne apropie de o soluţie', a mai subliniat el. Niciodată un stat membru nu a refuzat să achite contribuţia, obligaţie înscrisă în tratatele UE, a spus Alexandre Winterstein.
Potrivit datelor Comisiei Europene, în 2016 Italia a contribuit la buget cu aproape 14 miliarde de euro şi a primit 11,6 miliarde prin intermediul diverselor programe europene. În 2017, fondurile primite de Italia s-au ridicat la 10 miliarde de euro, pentru că sumele diferă în fiecare an.
Vezi și: Migranţi, nava Diciotti. Salvini acuză UE de 'ipocrizie'
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu