Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut marţi o întrevedere cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Statul Israel, context în care cei doi demnitari au evocat legăturile tradiţionale de prietenie dintre cele două ţări şi au evidenţiat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale.
Potrivit unui comunicat al MAE, oficialul român i-a remis premierului israelian o scrisoare din partea omologului român, prin care i-a înaintat propunerea încheierii unui parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii, cu accent pe sectoarele energie, agricultură sustenabilă, securitate cibernetică şi inovaţii antreprenoriale pentru domenii high-tech.
"În plan economic, a fost analizat stadiul actual şi oportunităţile de dezvoltare a schimburilor comerciale şi cooperării economice şi a fost subliniată necesitatea identificării unor proiecte concrete care să stimuleze interesul reciproc al comunităţilor de afaceri din cele două ţări, astfel încât să fie fructificate potenţialele economice ale României şi Israelului", precizează sursa citată.
În comunicat se arată că a fost discutată şi necesitatea de a accelera implementarea aspectelor convenite cu ocazia celei de a doua sesiuni a consultărilor interguvernamentale româno-israeliene (iunie 2014) şi a fost evidenţiat interesul ambelor părţi de a organiza cea de a treia şedinţă comună de guvern la nivel înalt (G2G) în cursul anului 2018.
"Ministrul Meleşcanu a reconfirmat sprijinul României pentru consolidarea relaţiilor Statului Israel cu Uniunea Europeană", potrivit aceleiaşi surse.
Totodată, în cadrul convorbirilor, cei doi oficiali s-au referit la buna cooperare existentă în formatul de colaborare multilateral, inclusiv în ceea ce priveşte susţinerea reciprocă a candidaturilor israeliene şi româneşti în cadrul organizaţiilor internaţionale.
"Cei doi demnitari au avut, totodată, un schimb de vederi cu privire la subiectele de interes comun de pe agenda regională şi internaţională, cu accent pe conflictele din Siria, Libia şi Irak, precum şi criza politică din zona Golfului. Au fost purtate discuţii cu privire la stadiul actual şi perspectivele de avansare a Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, precum şi la eforturile internaţionale de combatere a terorismului şi de evitare a proliferării armelor nucleare. În context, au fost aduse în discuţie perspectivele acordului nuclear cu Iranul", se arată în comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu