Urmărește emisiunea live


Insulina și rolul ei în procesele vitale vieții

Insulina este un hormon polipeptidic produs de celulele β ale insulelor Langerhans din pancreas, care participă la metabolismul glucidelor. Este cel mai important hormon din metabolismul glucidelor și contribuie, în primul rând, la micșorarea concentrației glucozei în sânge.

Insulina, secretată de pancreas, mărește, în principal, permeabilitatea membranei celulare pentru glucoză. Or, întreg organismul este o mașinărie complexă care funcționează cu glucoză. În momentul în care nu mai pancreasul nu mai produce insulină, acest drum al glucozei din sânge în celule se oprește, iar celulele, practic, mor de foame. O persoană cu astfel de probleme, netratată, ajunge la complicații sau chiar la deces, a explicat dr. Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice, citată de scoalapacientilor.ro

Potrivit diabetologului, o injecție cu insulină trimite rapid glucoza către celule, asigurând supraviețuirea acestora, iar cel mai mare „consumator de glucoză" din organism este sistemul muscular.

Vitală pentru mușchi

„Avem mușchi respiratori, avem musculatura tubului digestiv, toți aceștia sunt mușchi care ajută la procesele vitale vieții. Creierul, ochii, aproape totul funcționează cu glucoză. Este foarte important modul în care asigurăm pătrunderea glucozei în mușchi, cantitatea de insulină, etc. Când glicemia este mare, e semn că celulele mor de foame. O persoană cu diabet trebuie să se miște, astfel încât oxigenul și glucoza să intre în celule", a explicat dr. Simona Tivadar.

În completarea afirmațiilor medicului român, un studiu publicat recent peste Ocean arată că același hormon ar avea un rol absolut vital în acțiunea sistemului imunitar. 

Studiu proaspăt publicat

Rolul insulinei ca stimulare a sistemului imunitar pentru îmbunătățirea capacității sale de a lupta contra infecțiilor a fost detaliat pentru prima dată de către oamenii de știință de la Toronto General Hospital Research Institute (TGHRI), notează medicalxpress.com.

Ei au identificat o cale de semnalizare specifică insulinei care, atunci când este activată, stimulează răspunsul celulelor T din sistemul imunitar pentru a se diviza rapid și a secreta citokinele, proteine chimice mesager care activează restul sistemului imunitar. Un răspuns imun rapid și eficient ne protejează contra bolilor și infecțiilor care ne pun în pericol viața, prin distrugerea celulelor infectate sau a microbilor, în timp ce un răspuns greșit sau ineficient poate provoca tulburări sau boli ale sistemului imunitar.

Rolul insulinei ca stimulare a sistemului imunitar pentru îmbunătățirea capacității sale de a lupta contra infecțiilor a fost detaliat pentru prima dată de către oamenii de știință de la Toronto General Hospital Research Institute (TGHRI).

Stimulează răspunsul celulor cheie ale sistemului imunitar

Ei au identificat o cale de semnalizare specifică insulinei care, atunci când este activată, stimulează răspunsul celulelor T din sistemul imunitar pentru a se diviza rapid și a secreta citokinele, proteine chimice mesager care activează restul sistemului imunitar. Un răspuns imun rapid și eficient ne protejează contra bolilor și infecțiilor care ne pun în pericol viața, prin distrugerea celulelor infectate sau a microbilor, în timp ce un răspuns greșit sau ineficient poate provoca tulburări sau boli ale sistemului imunitar.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate, astăzi, într-o lucrare numită „Stimularea mediată a receptorului de insulină stimulează imunitatea celulelor T în timpul inflamației și a infecției" („Insulin receptor mediated stimulation boosts T cell immunity during inflammation and infection"), în revista Cell Metabolism, de către autorul principal Dr. Sue Tsai, specialistul în anatomie patologică Daniel Winer, cercetător științific Toronto General Hospital Hospital Research Institute și de dr. Shawn Winer, patolog la Spitalul Sf. Mihail.

Cum acționează

„Am identificat unul dintre cei mai populari hormoni ai metabolismului, mai precis calea de semnalizare a insulinei, ca fiind un nou co-stimulator al funcției sistemului imunitar", a arătat dr. Dan Winer, care este și asistent universitar la Departamentul de Medicină de Laborator și Patobiologie la Universitatea din Toronto. „Lucrarea noastră arată rolul acestei căi de semnalizare în celulele imune, în special celulele T, și deschide noi posibilități, în viitor, pentru o mai bună reglare a sistemului imunitar".

Mai multe studii au fost făcute în ultimii ani legat de rolul insulinei în varii organe, cum ar fi ficatul, mușchii și grăsimile, pentru a înțelege reglarea glucozei sau a zahărului din sânge și modul în care organismul o metabolizează sau o transformă în energie. Despre rolul ei în sistemul imunitar se cunosc însă prea puține.

„Legătura dintre insulină și sistemul imunitar nu este una directă sau evidentă", spune Dr. Tsai, „este fascinant să aflăm că celulele imune, care necesită energie și nutrienți pentru a funcționa corect, la fel ca toate celelalte celule ale corpului, sunt de asemenea reglementate de semnale metabolice ale insulinei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel