Șeful DSU, Raed Arafat, a făcut declarații de ultimă oră, vineri, în privința creșterii responsabilității pompierilor din subordinea sa, în ciuda scăderii numărului de angajați.
„Totuși trebuie să spunem, iar eu am spus acest lucru, ieri, public, că în 2019, în cadrul controlului care s-a făcut, aveam baza legală de închidere a acestui amplasament. Vreau să subliniez faptul că partea de prevenire este cea mai importantă. Noi am sesizat o scădere foarte importantă în numărul persoanelor specializate care sunt angajate. Dacă luăm între 2013 și 2023, de la 1017 inspectori de prevenire, noi am ajuns la 443. Aceștia au realizat doar anul trecut 40.000 de controale de prevenire și au fost aplicate amenzi în cuantum 193 de milioane de lei și au fost soluționate peste 135 de mii de solicitări de avize de securitate la incendiu.
Am avut o scădere de la 1017 la 443 cu o activitate care crește continuu și cu o responsabilitate care crește continuu. Înainte spuneam că nu avem legi, dar acum putem spune că avem legi, dar totuși, din 2015 s-au adoptat anumite prevederi legale care ne permiteau să acționăm în anumite situații limită și care ne permit să acționăm și în această situație”, a declarat Raed Arafat.
Reamintim că mai multe fragmente osoase au fost găsite de anchetatori printre ruinele Fermei Dacilor din satul prahovean Tohani, acestea fiind trimise la Bucureşti pentru efectuarea expertizei genetice.
Potrivit surselor judiciare citate de Agerpres, cercetarea la faţa locului s-a încheiat joi seară, iar zona este izolată şi păzită. Şapte trupuri carbonizate au fost găsite în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor, victimele fiind identificate pe baza probelor ADN. Se aşteaptă ca expertiza genetică să confirme dacă fragmentele osoase găsite joi seară aparţin ultimei victime date dispărute.
Printre cei decedaţi se află unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii, fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, finul lui Dinicu, Lucian Ene, şi doi copii ai săi, dar şi o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie şi prietenul acesteia. În cauză sunt efectuate cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru şi ucidere din culpă, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
Inquam Photos / Bogdan Buda
După o întâlnire cu şefi din MAI pe tema tragediei de la Ferma Dacilor, Raed Arafat, a solicitat joi, "o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă", urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislaţia în vigoare.
Raed Arafat a convocat joi o şedinţă de lucru, în sistem de videoconferinţă, cu participarea la sediul MAI a inspectorului general al IGSU, general Dan-Paul Iamandi, a primului-adjunct al acestuia, colonel Constantin Florea, a şefului Direcţiei Generale pentru Protecţie Civilă, general de brigadă Marius Dogeanu şi a şefului Direcţiei Suport Decizional, colonel Ionuţ Amzu, iar la nivel judeţean, a prefectului/înlocuitorului legal, a inspectorului şef şi a şefilor structurilor de prevenire de la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene/Bucureşti-Ilfov.
Conform unui comunicat al DSU, şedinţa a avut ca scop prezentarea unor aspecte legate de activitatea de inspecţie la Ferma Dacilor din localitatea Tohani, ocazie cu care Arafat a cerut ca personalul care efectuează activităţi de control să manifeste toleranţă zero şi exigenţă în aplicarea sancţiunilor contravenţionale faţă de abaterile care pun viaţa oamenilor în pericol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu