În timp ce Europa discută dacă să crească sau nu instalațiile fotovoltaice, în Australia oile produc lână mai bună și mai abundentă datorită prezenței panourilor solare.
Între câmpii nemărginite și soare abundent, Australia se dovedește a fi teritoriul ideal pentru câmpurile dotate cu sisteme care generează energie cu costuri reduse. Pe lângă beneficiile de pe factură, unele mărturii și studii arată că aceleași oi care pasc în ferme dotate cu panouri solare beneficiază de acest lucru.
"Este cu adevărat uimitor. Unele oi arată fantastic. Ele cresc exponențial, iar producția de lână este în primele 5% din district", a declarat fermierul Graeme Ostini pentru The Times citat de Agrifood Today.
Potrivit unor cercetări, oile beneficiază de umbra oferită de instalații, ceea ce ar îmbunătăți și calitatea ierbii pe care o consumă. În Australia, unde precipitațiile sunt rare, umiditatea se condensează pe panourile solare și se revarsă pe iarba de dedesubt, creând pășuni mai verzi.
Tom Warren, un păstor din vestul New South Wales, a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation că terenurile din apropierea panourilor solare sunt capabile să găzduiască cu 25% mai multe oi decât pășuni echivalente, confirmând că și calitatea lânii sale este îmbunătățită. „Este datorită condițiilor în care trăiesc oile”, a spus el. "Este relativ curat și fără praf. Contaminarea lânii este minimă, iar oile sunt ferite de soare."
Guvernul australian, al cărui noul prim-ministru laburist Anthony Albanese a promis că va transforma țara într-o „superputere a energiei regenerabile”, crede în potențialul de a combina agricultura și sursele regenerabile. Până în prezent, energia solară este deja cea mai mare sursă de energie regenerabilă din țară, cu 9% din producția totală, în timp ce una din patru locuințe australiene este echipată cu panouri.
„Începem să avem o bază excelentă de studii care arată cum se poate realiza cu succes co-localizarea agriculturii și a fotovoltaicilor”, a declarat Madeline Taylor, cercetător la Facultatea de Drept Macquarie în domeniul politicii energetice, adăugând că cercetările pe scară largă ar putea demonstra efectul.
Luna aceasta, a început construcția celei mai mari instalații de recuperare și stocare a energiei din țară, instalată pe aproape 2.000 de hectare de teren agricol la nord de Sydney.
Electricitatea produsă de New England Solar Farm va alimenta 250.000 de case, cu o reducere estimată a emisiilor de gaze cu efect de seră de până la 1,5 milioane de tone de dioxid de carbon pe an.
Pe lângă ecologiști, care dau vina pe panouri pentru distrugerea peisajului, unii fermieri se îndoiesc și de posibilitatea ca fermele solare mari să fie introduse fără a influența negativ agricultura tradițională.
În primul rând pentru că este nevoie de aproximativ două hectare sau mai mult de teren pentru a produce un megawatt de energie solară. Prin urmare, sunt necesare suprafețe foarte mari pentru a fi profitabile.
În al doilea rând, există riscul inerent de a concura cu marile companii energetice, mai degrabă decât de a se concentra pe producția de alimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu