Hrana perfectă pentru creier, programul neurochirurgului Vlad Ciurea

Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea dezvăluie exact cum ar trebuie să fie mesele pe care le luăm dimineață, la prânz și seara, astfel încât să ne hrănim corpul și creierul și să nu ne îngrășăm. El ne explică toate greșelile de alimentație pe care le facem.

Accidentele vasculare cerebrale sunt a treia cauză a mortalităţii în România, iar în ultimul deceniu scorurile IQ au scăzut peste tot în lume.

Aşa că e foarte important să fim sănătoşi la cap, spune prof. dr. Vlad Ciurea, un reputat neurochirurg, care a vorbit la emisiunea „Voi cu Voicu", de la Antena 3, despre sănătatea creierului.

Cafeaua și ciocolată, bune, dar cu măsură

Sunt câteva alimente care ne ţin creierul sănătos, dar acestea nu trebuie mâncate după ce s-a întunecat.

„Mă întrebați dacă cafeaua este bună. Este foarte bună. Depinde doar de doză. Sigur, o cafea de dimineață ne-a trezit, ne pune în funcțiune organismul. Eventual după-amiaza. Dar cred că ajunge la acest nivel. Ciocolata, e antioxidant. Este foarte bună. Și are glucoză, ciocolata seacă, neagră, nu cea însiropată, are glucoză care se duce exact în creier. Elemente extraordinar de bune. (...) Omul este măsura tuturor lucrurilor. Una este ciocolata pentru creier, 1-2 cubulețe, și alta este ciocolata de plăcere.deci, noi trebuie să gândim ce este bun, nu mai mult. (...) La prânz, dimineața. Seara în niciun caz", arată profesorul.

Și atunci cum și când mâncăm?

„În general mâncarea trebuie să fie foarte ușoară la prânz, ca să putem lucra. Pentru că după aceea cu burtica plină e foarte greu să te mai poți concentra. Apare fenomenul de șarpe boa, în care mai mult faci digestie decât gândești, și dacă vă amintiți a fost o carte superbă a lui Charles Dickens, „Clubul Pickwick", în care stăteau de vorbă, erau cu burțile mari și adormeau în fotolii. Pentru că burta mare - nu fac nicio aluzie la Parlament - burta mare duce sângele în burtică și începe digestia, și creierul nu mai are oxigen, nu mai are sânge, nu poate funcționa. Și atunci este clar, apare somnul fiziologic. Trebuie să mănânce foarte, foarte ușor", arată specialistul în interviul acordat Mirelei Voicu. 

La amiază și seara, mai ușor cu mâncarea

Care trebuie să fie cea mai consistentă masă și la ce să renunțăm? Prof.dr. Ciurea explică:

„Un proverb chinez spunea că micul dejun mănâncă-l singur și consistent. La prânz să mâncăm împreună cu un partener care-ți face plăcere, iar seara trimite-l dușmanului. E foarte greu pentru că nu reușim, noi seara socializăm, seara ne întâlnim, seara putem să avem o discuție. Dar, mâncarea de seară trebuie să fie atât de ușoară încât să fie doar o desfătare. Ceva foarte ușor. De ce grecii trăiesc așa de mult? S-a dovedit că nu numai că trăiesc, dar trăiesc cu creierul întreg. Nu fac boala aia cu A (Alzheimer, n.r.). De ce? Duc o viață liniștită, mănâncă o mâncare foarte ușoară. Măslinele sunt foarte bune și antioxidante. Apoi uleiul, peștele, salatele. Mâncarea mediteraneană s-a ocedit a fi cea mai bună și pentru organism, și mai ales pentru centrul de comandă, pentru creier. Deci, scoaterea grăsimilor, scoaterea tuturor, mă scuzați acele lucruri foarte bune, prăjeli și așa mai departe, care ne fac plăcere, dar dau adicție pentru mâncare. Și, dacă observați, foarte multe din accidentele vasculare, și cerebrale și coronariene, se produc la persoanele care consumă multe grăsimi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel