EXCLUSIV  Hipotiroidia ”ÎNCETINEȘTE TOTUL”, DAR nu ne îngrașă cu mai mult de 5 kilograme. Cum se manifestă. Dr. Cristina Bloț: Pur și simplu asta este realitatea

foto ilustrativ pixabay Bruno /Germany
foto ilustrativ pixabay Bruno /Germany

Dr. Cristina Bloț a vorbit, într-un interviu exclusiv, despre hipotiroidie și hipertiroidie, subliniind care sunt simptomele și cum se manifestă. 

Dr. Cristina Bloț, medic specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice, a vorbit despre afecțiunile tiroidei. ”Tiroida este o glandă endocrină pe care o avem cu toții. În situații foarte rare, lipsește de la naștere. Cei doi hormoni produși de tiroidă acționează în tot organismul, pe toate organele, inclusiv pe metabolism, influențează rata metabolismului bazal, consumul acela de calorii care se întâmplă când nu facem niciun fel de activitate fizică. Bătăile inimii, metabolizarea principiilor alimentare, respirația, toate consumă calorii! Tiroida poate fi afectată de deficitul de iod, în unele cazuri, de excesul de iod, de cauze autoimune, dar, în principiu, indiferent de cauză, manifestările sunt de hipotiroidie sau de hipertiroidie.

”Se încetinește totul”

Hipotiroidia, adică o producție scăzută de hormon tiroidian, se asociază cu o scădere a ratei metabolice bazale și poate să ducă la creștere ponderală. Ea mai are și alte manifestări. Noi spunem că se încetinește totul. Se încetinește pulsul, respirația poate fi afectată, chiar în forme mai severe. Alte manifestări sunt legate de încetinirea tranzitului intestinal, și atunci apare constipația, căderea părului capilar, pot să cadă sprâncenele, limba se poate mări și să avem tulburări de respirație în timpul somnului, când stăm pe spate.” a spus medicul specialist, în interviul acordat pentru DCMedical. 

De la hipotiroidie, nu te poți îngrășa mai mult de 5 kilograme. Este vorba despre retenție de apă

Dr. Cristina Blonț a specificat că deși hipotiroidia poate duce la creșterea ponderală, ”această creștere cauzată exclusiv de disfuncția tiroidiană nu este mai mare de 3-4-5 kilograme și este cauzată, în principiu, din retenția de apă”. ”Persoanele devin pufoase, cu fața mai pufoasă, pielea este mai uscată, picioarele de umflă” a precizat medicul. 

Dr. Cristina Blonț a explicat care sunt analizele de sânge care determină existența hipotiroidiei. Analizele de sânge sunt TSH, T4 și, în unele cazuri, se măsoară și T3. În privința cauzei, cea mai frecventă cauză fiind autoimună, sunt măsurați și anticorpii anti-tiroidieni. 

Alte semne care indică hipotiroidia, pe lângă creșterea în greutate, scăderea pulsului, probleme de respirație, sunt: oboseala excesivă - ”deși dormim 8-9 ore, nu suntem niciodată odihniți”, uitarea

Hipertiroidia duce la scăderea în greutate, puls crescut, piele fină, dispnee, tranzit intestinal accelerat

Pe de altă parte, hipertiroidia are manifestări exact opuse: ”Se accelerează rata metabolică bazală, crește pofta de mâncare și, deși mâncăm mai mult, slăbim sau ne menținem greutatea. Manifestările sunt exact opuse: palpitații, frecvența cardiacă, pulsul cresc, pielea devine mai fină, poate apărea dispneea, acea greutate la respirație, tranzitul intestinal se accelerează și suntem agitați, anxioși, unele persoane pot să dezvolte chiar și episoade psihotice”. Tratamentul este nuanțat, depinde de cauze. 

Deși manifestările sunt aceleași la femei și la bărbați, afecțiunile tiroidei sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. ”Vedem mai multe femei cu afecțiuni tiroidiene. Statisticile arată același lucru. Pur și simplu asta este realitatea” a subliniat medicul. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel