După mai bine de 12 ore, vagonul cisternă, încărcat cu URAN, a fost transvazat într-o altă cisternă. Intervenția a blocat mai multe linii de cale ferată din gara Siculeni, acolo unde a fost sesizat incidentul, ieri dimineață.
Operaţiunea de transvazare a îngrăşământului lichid de tip URAN din vagonul fisurat din gara Siculeni s-a încheiat în timpul nopţii de miercuri spre joi, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu.
Potrivit sursei citate, operaţiunea s-a desfăşurat fără probleme, a fost realizată de lucrători CFR, care au transvazat substanţa într-un alt vagon, venit în cursul serii de miercuri de la Târgu Mureş.
Pompierii au asigurat zona şi au fost prezenţi pe toată perioada desfăşurării operaţiunii, pentru evitarea producerii unei situaţii de urgenţă.
În cursul zilei de miercuri a venit în sprijin şi un echipaj de la ISU Bacău, cu o autospecială CBRN (Chimic, Bacteriologic, Radiologic şi Nuclear), dar au fost prezenţi şi poliţişti şi specialişti de la Garda de Mediu Harghita.
Cantitatea de îngrăşământ lichid aflată în vagon în momentul anunţării incidentului era de 23 de tone, dar deocamdată nu se ştie ce cantitate de substanţă s-a scurs în sol.
Drept urmare, Apele Române şi Garda de Mediu vor monitoriza calitatea apelor subterane, urmând să impună CFR Marfă luarea de măsuri pentru ecologizarea zonei, în vreme ce autorităţile locale le-au recomandat oamenilor care au locuinţele în apropierea gării Siculeni să nu bea apă din fântâni, până când nu se realizează verificarea acesteia prin analize de laborator.
Trenul de marfă în care se afla vagonul fisurat circula de la Târgu Mureş către Giurgiu, iar după observarea problemei, în staţia Siculeni, vagonul a fost scos din garnitură, aceasta continuându-şi drumul spre destinaţie.
Citește și:
ACDBR, dezbatere pe tema independenţei comerciale a României
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu