Guvernul pregătește o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei în contextul războiului din Ucraina

În şedinţa de miercuri, Guvernul ar putea lua în discuţie un proiect de ordonanţă de urgenţă care introduce o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei româneşti, afectată de consecinţele războiului din Ucraina.

Potrivit agendei Executivului, este vorba de schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi componentele acesteia - IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST- elaborată în baza Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Agerpres.

Autorii proiectului subliniază în document că, în lipsa adoptării unor măsuri urgente, "s-ar putea înregistra o scădere a cererii pe toate pieţele importante, întreruperea contractelor şi a proiectelor existente, având drept rezultat negativ scăderi ale cifrei de afaceri a companiilor româneşti, perturbări ale lanţurilor de aprovizionare, în special în ceea ce priveşte materiile prime şi produsele".

"Este necesar ca statul să ia urgent măsuri de natura ajutorului de stat pentru a atenua repercusiunile negative imediate, pentru a atenua dezechilibrele economice create şi pentru a asigura menţinerea activităţilor economice şi a locurilor de muncă", se mai arată în proiectul de act normativ.

Facilități pentru creditele acordate de bănci


Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă care ar putea fi discutat, miercuri, în Cabinet prevede acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

În nota de fundamentare a documentului se arată că actul normativ are în vedere "crearea unor facilităţi privind obligaţiile de plată a ratelor şi dobânzilor scadente aferente împrumuturilor acordate debitorilor persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderilor mici şi mijlocii, profesiile liberale şi cele care se exercită în baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei şi persoane juridice".

Potrivit sursei citate, "moratoriul se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice afectate de această criză şi prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni".

De asemenea, în textul proiectului se precizează, la articolul 2, că "obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 9 luni".

Restituirea unor taxe către posesorii de autovehicole


Tot miercuri, pe masa Executivului se va afla proiectul de OUG privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Un alt proiect de OUG aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri vizează implementarea Planului naţional de măsuri cu privire la protecţia şi incluziunea persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecţie temporară în România, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Pe agenda Executivului figurează, miercuri, şi mai multe proiecte de hotărâre de guvern, printre care una referitoare la aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 şi o alta privind aprobarea Strategiei Naţionale a Locuirii pentru perioada 2022-2050.

Totodată, ar putea fi luat în discuţie raportul de activitate al Autorităţii pentru Reformă Feroviară pe anul 2021 referitor la stadiul îndeplinirii măsurilor de reformă feroviară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel