Guvernele din UE cer intervenția de urgență a Comisiei Europene pe piața de energie electrică

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Consiliul Extraordinar a aprobat propunerile Comisiei, cerând ca până la jumătatea lunii septembrie să fie prezentat un plan detaliat. Reducerea consumului de energie electrică va fi însă voluntară. 

La ședința extraordinară a Consiliului Energiei, miniștrii celor 27 de țări au invitat Executivul UE să propună, până la jumătatea lunii septembrie, măsurile detaliate de limitare a veniturilor producătorilor de energie electrică care realizează profituri suplimentare, deși nu au crescut costurile de producție, întrucât cei care folosesc energii regenerabile și nucleare nu au nicio legătură cu deficitul de gaz și petrol din cauza închiderii robinetelor de către Moscova.

În plus, s-a dat undă verde și pentru a impune un plafon la prețul gazului, deși momentan nu este clar dacă va fi doar rusesc sau tot importat, dar cel mai probabil va fi prima variantă aleasă, potrivit Europa Today.

A fost aprobată și ideea reducerii consumului de energie electrică în orele de vârf, deși probabil treptat, așa cum s-a făcut și pentru gaz. ”Mă aştept ca strategia de reducere a consumului de energie electrică să fie pe modelul celei pentru gaz, adică mai întâi pe bază voluntară şi apoi eventual obligatorie”, a declarat ministrul Energiei al Republicii Cehe, Jozef Sikela, la sfârșitul Consiliului extraordinar, în timp ce comisarul pentru energie, Kadri Simson, a confirmat ”reticența”.

”Mulți miniștri au cerut Comisiei Europene să exploreze posibilitatea introducerii unui plafon la prețul tuturor gazelor pe care UE le importă (prin urmare nu numai gazului rusesc), dar dacă scopul politicii noastre este de a contracara manipularea de către Rusia a aprovizionărilor, are sens să se ținteze doar gazul rusesc”, a spus comisarul eston.

După cum a explicat ministrul italian al Tranziției Ecologice, Roberto CingolanI, există încă mai multe state care nu sunt de acord cu măsura plafonării prețului la gaze. ”15 țări s-au pronunțat în favoarea unui plafon generalizat de gaze, trei ar prefera să o aibă doar pe cea a Moscovei, iar celelalte trei nu au hotărâri preliminare, dar ar dori ca aceasta să fie condiționată, de exemplu, de controale de sustenabilitate economică pe termen lung, în timp ce doar 5 țări au spus că sunt împotrivă sau au rămas neutre pentru că nu au nevoie de mult gaz”, a rezumat el fără a preciza despre ce țări este vorba

Fără îndoială, Ungaria se numără printre cei care se opun oricărui tip de acoperiș, mai degrabă decât să ceară ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei.

Citește și:

Măsurile energetice propuse de Comisia Europeană. Țările UE s-au împărțit


Propunere: Măsuri obligatorii de reducere a cererii de energie electrică în orele de vârf

”Designul actual al pieței se potrivește cu cererea și oferta (fără întreruperi). Dar avem un deficit real de aprovizionare. Acest lucru necesită o reducere inteligentă a cererii. Trebuie să reducem cererea de vârf în energie electrică pe piaţă. Vom propune un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică la orele de vârf. Statele membre vor fi libere în ceea ce privește realizarea acestui lucru”, scrie în documentul elaborat de către CE.

Propunere: Mai multe resurse financiare sectorului energetic

Prima este acordarea de credite pentru a ajuta companiile de utilități pentru tranzacționarea la bursele de energie în mediul actual de preț ridicat.

Comisia examinează mai multe abordări care ar putea permite intermediarilor financiari să pună la dispoziție mai multe resurse de numerar sectorului energetic. Acest lucru ar putea implica acceptarea unei game mai largi de active ca garanție în scopul marjării.

Propunere: Contribuție de solidaritate (TAXUD) 

Printre măsurile propuse de CE se numără și  o contribuție de solidaritate (TAXUD) și este dedicată acelor companii care realizează profituri uriașe acum, deoarece își generează electricitate din surse ieftine în loc de gaz. Ambasadorii UE doreau asigurări că veniturile din astfel de taxe vor rămâne în țara potrivită.  ”Vom propune o contribuție unică de solidaritate din petrol și gaze, activități de extracție și rafinare pe profitul anului 2022. Veniturile din această contribuție, încasate la nivel național, ar putea fi folosite pentru a sprijini consumatorii vulnerabili și întreprinderile și a accelera tranziția la verde”, se arată în documentul emis de Comisia Europeană.

Propunere: Plafonarea prețurilor gazelor rusești

Cea mai controversată problemă este plafonarea prețurilor gazelor rusești – în mare parte menită să pedepsească financiar Kremlinul pentru războiul din Ucraina. Germania a spus că este ”sceptică” cu privire la această idee. Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei în UE, este împotriva acesteia, la fel ca Slovacia și cel puțin alte două țări, au declarat diplomații.

”Prețurile gazelor naturale au permis Rusiei să continue să aibă venituri mari din exporturile de gaze, în ciuda reducerilor deliberate ale volumelor. Plafonul de preț s-ar aplica în momentul importului, lăsând formarea prețului pentru vânzarea de gaze pe piața internă neafectată”, se arată în documentul CE.

Propunere: O limită la ”veniturile enorme” pe care unele companii le obțin prin generarea de energie electrică din surse cu costuri mai mici decât gazul


”Sursele de energie cu emisii scăzute de carbon au realizat venituri masive, care nu reflectă costurile de producție. Acest lucru ar genera venituri care vor ajuta la sprijinirea persoanelor vulnerabile, gospodăriilor și întreprinderilor. Această măsură poate fi legată de măsura privind reducerea cererii dacă statele membre folosesc veniturile pentru a stimula consumatorii să economisească energie”, se arată în documentul emis de Comisia Europeană.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel