Grindeanu „își dă demisia“ dacă există urși în Banat. Studiile și relatările din ultimii ani spun că există urși în Timiș și Caraș-Severin / video

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, a afirmat că în județul Timiș nu sunt urși. Un studiu de pe site-ul Comisiei Europene îl contrazice.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a vorbit la Euronews Romania despre traseul lotului de autostradă între Lugoj și Deva și susține că acolo nu sunt necesare ecoducte, deoarece în județul Timiș și în Banat „nu există urși“.

Ministrul Sorin Grindeanu susține că nu sunt necesare ecoductele, după cum a cerut Comisia Europeană atunci când a acceptat finanțarea europeană.

„Știți istoria acelui lot, ce am găsit la minister când am venit. Ne aflăm în situația în care 14 kilometri care lipsesc la limita dintre județele Hunedoara și Timiș. E un proiect care prevede pasaje, ecoducte pentru urși. Eu fiind din Timiș… nu există urși. Dacă în ultimii 100 de ani s-au găsit urși în Banat, eu îmi dau demisia. Ecoducte pentru urși, așa se numesc”, a spus Sorin Grindeanu la Euronews Romania.

Ministrul Transporturilor, contrazis de un studiu al Comisiei Europene

Într-un studiu publicat pe site-ul Comisiei Europene, denumit „Evoluția și Managementul marilor carnivore de la vânători. Perspective în România“, harta prezentată pentru urși arată distribuția acestora în partea de est a județului Timiș, în zona montană, mai exact în masivul Poiana Ruscă, după cum se poate observa în captura de ecran de mai jos.

Totodată, ursul apare prezent și în județul Caraș-Severin, care face parte tot din regiunea Banatului.

Studiul poate fi citit AICI.

De asemenea, mai multe relatări ale prezenței urșilor în zona Banatului au fost prezentate în presă în ultimii ani. Iată câteva dintre acestea:

Urşi mulţi şi periculoşi în Caraş-Severin

În 2017, Traian Roşu, şeful serviciului vânătoare şi salmonicultură, a precizat pentru Radio Reşiţa că, după aproape doi ani în care a existat interdicția totală privind împușcarea urșilor, numărul acestora a crescut foarte mult. Acest lucru are efecte negative faţă de populaţie şi mediul înconjurător, pentru că urşii atacă gospodăriile şi distrug în neştire livezile de pomi fructiferi ale fermierilor din judeţ (n.r. Caraș-Severin, județ care face parte din regiunea Banatului).

Totalul efectivelor de urs, stabilite a fi optime, în Caraş-Severin este de 29 de exemplare. Anul acesta pe cele 8 fonduri de vânătoare populate cu urs au fost evaluate 55 de exemplare, a mai spus Traian Roşu. (Hardy Cvoica), conform RadioReșița.

Leș de urs pe calea ferată din Caraș Severin

Anul trecut a fost semnalat faptul că pe tronsonul de cale ferată dintre comunele cărășene Armeniș și Teregova se află cadavrul unui urs.

„La ora 07.15, lucrătorii Serviciului Județean al Poliției Transporturi Caraș-Severin au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că pe Magistrala de cale ferată 900, între stațiile Armeniș și Teregova, se află un urs, de mărime medie, care a fost lovit de un tren.”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin.

A fost solicitată intervenția agențiilor specializate în vederea ridicării ursului găsit fără suflare și se continuă cercetările în vederea clarificării modului în care a avut loc accidentul.

Potrivit CFR, nu au fost înregistrate pagube la garniturile de tren, iar circulația feroviară nu a fost afectată, potrivit Reșița.ro.

Pui de urs filmat „la furat” în Caraș-Severin

Un pui de urs a reușit să subtilizeze un sac cu porumb depozitat într-un punct de hrănire al animalelor sălbatice amenajat în Ocolul Silvic Teregova din cadrul Direcției Silvice Caraș – Severin. 

Imaginile amuzante au fost filmate de o cameră de monitorizare instalată în punctul de hrănire. Ursulețul depune ceva efort pentru prada: urcă pe scara făcută din șipci și se chinuie chiar și cu gura să țină deschisă ușa magaziei suspendate deasupra solului. Într-un final, reușește să înhațe sacul și fuge spre pădure, conform Digi24.

 

Pe site-ul unei comune din Timiș apare ursul ca specie a faunei locului

În cazul comunei Tomești, aflată în estul județului, pe site-ul acesteia ursul este prezentat ca populând „subetajul pădurilor de conifere şi de amestec cu făgete ce se desfăşoară în zona înaltă a comunei pe cursul superior al râului Bega şi a afluenţilor“. 

Prin urmare, afirmația ministrului Sorin Grindeanu potrivit căreia în județul Timiș și în Banat nu există urși nu este una reală, ea fiind contrazisă de cazuri care confirmă prezența acestuia carnivor atât în zona montană a județului Timiș, cât și în alte zone ale regiunii Banatului, cu precădere județul Caraș-Severin, aflat la sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel