Aceste erori vă pot da peste cap dieta. Dacă perechea preferată de blugi nu vi se potrivește, cântarul pare a fi blocat la o greutate sub care nu puteți coborî oricât v-ați strădui sau greutatea scade doar pentru a reveni înapoi, sunt șanse să faceți una din aceste 10 greșeli majore.
Oricât v-ați strădui, nu slăbiți, deși aveți senzația că țineți dieta „ca la carte", cum se spune. Ei, bine, e posibil să faceți una sau mai multe din următoarele 10 grețeli majore, care vă dau planul de slăbire peste cap.
1. Ați ales o dietă pentru slăbire rapidă
Decis să slăbii rapid 5-10 kilograme, veți adopta o „crash diet", um spun americanii. Adică o dietă retsrictivă care să vă facă să pierdeți mult în greutate în foarte puțin timp, pe modelul un grapefruit pe zi sau supă de varză, dimineața la prând și seara, în fiecare zi. Practic, vă forțați corpul să supraviețuiască cu 1.000 de calorii, ba chiar mai puțin și, în primă fază, kilogramele se topesc. Dar când consumați atât de puține calorii, vă forțați metabolismul să încetinească. Odată ce dieta se termină, aveți un corp care arde mai încet caloriile și dein exact acest motiv vă veți îngrășa la loc!
2. Săriți peste micul dejun
Să sari peste micul dejun poate să pară o modalitate simplă de a reduce caloriile, dar vă poate face să vă înfometați în restul zilei. Acest lucru poate duce la gustări neplanificate luate la locul de muncă, iar când vă așezați la masă l prânz s-ar putea să vă puneți mai mult mâncare decât ar trebui în farfurie. Un mic dejun bogat în proteine și fibre poate reduce senzația de foame pe tot parcursul zilei. De fapt, studiile arată că persoanele care mănâncă micul dejun în fiecare dimineață sunt mai predispuse să mențină o greutate sănătoasă.
3. Pierdeți numărul gustărilor
Poate vă numărați caloriile la fiecare masă, dar ce zici de toate acele gustările luate între ele? Aveți o pung de covrigei pe birou, o bomboană ascunsă în sertar, gustați o felie foarte mică de tort la petrecerea colegului, gustați din înghețata copilului? Toate aceste gustări nevinovate ar trebui să le adăugați la contorizarea caloriilor pentru că ar putea să vă saboteze dieta. Cel mai bine ar fi să țineți un jurnal alimentar pe smartphone-ul sau pe notebook, pentru contoriza corect fiecare îmbucătură.
4. Nu luați nicio gustare
În timp ce gustările „nevinovate" vă pot afecta dieta, gustările sănătoase și calculate pot face exact opusul. Oamenii care mănâncă mai multe mese mici și gustări pe zi pot mi ușor să își controleze foamea și să piardă în greutate. Snacking-ul vă ajută să vă mențineți metabolismul în viteze mari, mai ales dacă gustările sunt bogate în proteine. Să aveți la îndemână câteva nuci sau sâmburi este o alegere bună, cu un conținut ridicat de proteine, iar cercetările sugerează că oamenii care iau astfel de gustări tind să fie mai subțiri decât cei care nu o fac.
5. Îmbuibarea cu produse dietetice (low-fat)
Produsele cu conținut scăzut de grăsimi pot juca un rol important în dieta dumneavoastră. Însă, amintiți-vă că nivelul scăzut de grăsime nu este același lucru cu a avea puține calorii, așa că nu mâncați și al doilea baton dietetic sau al treilea. Dacă vă umpleți frfuria cu produse „dietetice" sau „degresate" puteți ajunge să consumați mai multe calorii decât dacă ați mânca alimente normale. Cel mai bun mod de a ști cât de multe grăsimi, zahăr și calorii obții dintr-un aliment este să-i citești eticheta nutrițională.
6. Caloriile ascunse în băuturi
Când numărăm caloriile, mulți dintre noi tind să ignore ce se află în băuturi. Aceasta este o mare greșeală dacă ne gândim că unele buturi, precum cafeaua sau cele alcoolice au mai mult de 500 de calorii pe suta de mililitri. Chiar și caloriile din sucul de fructe și sifon se pot adăuga rapid, pentru cele din mediu, și ar trebui luate în calcul.
7. Consumați prea puțină apă
Aceasta este poate cea mai ușor de corectat dintre greșeli. Apa este esențială pentru arderea caloriilor. Dacă vă deshidratați, metabolismul încetinește, ceea ce înseamnă că slăbiți mai încet. Așa că încercați să adăugați un pahar de apă la fiecare masă și gustare, arată specialiștii de la webmd.com.
8. Renunțarea la produsele lactate
Laptele integral, grăsimile și înghețata sunt tabu pentru multe diete, dar eliminarea din alimentație a produselor lactate poate fi contraproductivă. Unele cercetări sugerează că organismul arde mai multă grăsime atunci când are suficient calciu și produce mai multă grăsime atunci când este lipsit de calciu. Suplimentele de calciu nu par să aducă aceleași avantaje, astfel încât produsele lactate pot avea și alte beneficii. Alegeți lactatele degresate, sunt o opțiune ai bună la dietă.
9. Mersul la fast-food-urile „drive -thru" prea des
Să îți iei masa pe geamul mașinii e ușor și convenabil după o zi agitată la locul de muncă și, da, la unele „drive-thru" puteți comanda și salată sau alt meniu sănătos. Dar, odată ce jungeți în fața panoului de comandă, puteți rezista acelui milkshake sau alt delicios desert? Și dacă vă permiteți o astfel de soluție rapidă, ea ar putea deveni un obicei. Potrivit unui studiu, persoanele care mănâncă la fast-food de mai mult de două ori pe săptămână s-au îngrășat, în timp, cu 10 de kilograme mai mult decât cei care au avut o astfel de opțiune mai puțin de o dată pe săptămână.
10. Stabilirea unor obiective nerealiste
Spunându-vă că veți pierde 10 kilograme din prima săptămână de dietă este, aproape sigur, pregătirea pentru eșec. Știți că fizic nu este posibil, așa ca aveți toate motivele să vă sabotație dieta. Dacă începeți dieta propunându-vă să pierdeți 5 kilograme într-o săptămână, la sfârșitul ei, în loc să vă simțiți descurajat că ați slăbit doar 2-3 kilograme, vă veți simți motivat să o mai faceți și săptămâna viitoare. Un obiectiv realist, așadar, este vital pentru o dieta reușită. Dacă nu sunteți sigur ce și cum ar trebui să faceți, discutați cu un medic specialist în boli de nutriție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu