EXCLUSIV  Gorbaciov, intervenţie decisivă în mitingul de la Bucureşti din decembrie '89: I-a întins capcana

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, a avut o intervenţie decisivă în decembrie 1989 în România, cu doar câteva zile înainte de izbucnirea Revoluţiei. 

"Ştii de ce a fost întâlnirea de pe 17 decembrie a lui Ceauşescu cu restul membrilor Comitetului Central? L-a sunat Gorbaciov la începutul săptămânii, iar Ceauşescu i-a spus că nu cedează, că îl iubeşte poporul, şi că ce se întâmplă la Timişoara e un caz izolat, o diversiune. Iar Gorbaciov i-a spus că dacă vrea să arate că îl iubeşte poporul, să facă o mare adunare la Bucureşti, să le arate celor de la Timişoara că sunt izolaţi. Evident că i-a întins o capcană, iar el a acceptat-o. 

Totul era pregătit pentru acea manifestare, de acolo a pornit totul. Totuşi, o mare parte dintre oamenii inteligenţi de acolo şi-au dat seama că era sfârşitul şi s-au ferit. Când îţi dai seama că e o înţelegere între americani şi ruşi şi că se schimbă pe rând toate regimurile, trebuie să fii naiv să crezi că în România o să rezişti. Adică oamenii s-au dat la o parte fără probleme", a declarat Alfred Bulai la Nod în Papură. 

CITEŞTE ŞI Cine i-a dat LOVITURA FATALĂ lui Ceauşescu la Revoluţie. Lecţia din comunism pentru politicienii de azi

"Cu excepţia celor care s-au dus la Timişoara şi au tras în manifestanţi. Pe ăia nu îi înţeleg. După revolta din '87 de la Braşov, securitatea a făcut un plan pe oraşe, unde blochează manifestanţii, ce se întâmplă în caz de...", a completat Val Vâlcu. 

"Vezi, dacă ai fi fost ofiţer, erai între ciocan şi nicovală. Dacă nu îndeplineai sarcinile, puteai să o păţeşti pe partea cealaltă. Nu era chiar aşa de simplu. Pentru noi, ca oameni simpli, era mai simplu că nu aveam mare lucru de pierdut. Dar trebuie să înţelegem că în acele structuri erau oameni inteligenţi, dar şi mulţi tâmpiţi. În primul rând, multe probleme şi le-au creat din cauza neprofesionalismului structurile de la putere. Oamenii inteligenţi şi-au dat seama că nu mai are sens să joace în piesa asta, dar nu toţi, pentru că mereu sunt unii mai entuziasmaţi şi merg până în pânzele albe. Unii poate au vrut să fie eroi, să moară pentru şeful lor, al Armatei", a mai spus şi Bulai. 

CITEŞTE ŞI Revoluţie sau LOVITURĂ DE STAT în decembrie '89? Alfred Bulai arată diferenţa: E definiţia cea mai simplă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel