Germania răspunde cererii de reparații de război venită din partea Poloniei: Chestiunea este închisă

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Chestiunea reparaţiilor de război este închisă, a declarat joi un purtător de cuvânt al MAE german, după ce Varşovia a anunţat că va cere Berlinului compensaţii de peste 1.300 de miliarde de euro pentru pagubele provocate Poloniei de către nazişti în al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

Poziţia guvernului german rămâne neschimbată, chestiunea reparaţiilor a fost închisă, a răspuns într-un mesaj scris purtătorul de cuvânt citat.

Polonia a renunţat la reparaţii suplimentare cu mult timp în urmă, în 1953, şi de atunci a confirmat de mai multe ori această renunţare. Aceasta este o bază esenţială a fundaţiei ordinii europene de astăzi. Germania îşi recunoaşte responsabilitatea morală şi politică pentru al Doilea Război Mondial, mai notează reprezentantul Berlinului.

Reacţia vine după ce liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că Polonia va cere oficial Germaniei reparaţii de război în valoare de 6.200 de miliarde de zloţi, peste 1.300 de miliarde de euro, sumă despre care a adăugat că a fost calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută, prin urmare ea ar putea chiar să crească.

Din această sumă o parte foarte serioasă reprezintă compensaţia pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetăţeni polonezi", a mai spus liderul de facto al Poloniei, la o conferinţă de presă organizată după ce o comisie parlamentară poloneză a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale şi umane provocate Poloniei de către Germania în al Doilea Război Mondial în perioada 1939-1945.

Înainte ca respectiva comisie parlamentară să publice raportul, liderul opoziţiei poloneze, Donald Tusk, fost premier liberal şi fost preşedinte al Consiliului European, a acuzat guvernul conservator de la Varşovia că prin publicarea acestui document duce "o campanie anti-germană.

Guvernul comunist polonez a semnat în anul 1954 un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord ca fiind nul din punct de vedere juridic, dat fiind că atunci Polonia acţiona la ordinele URSS.

Polonia cere reparații de război Germaniei. Varșovia vrea 1.300 de miliarde de euro din visteria Berlinului

Polonia a estimat la peste 1.300 de miliarde de euro pagubele ce i-au fost provocate de Germania în al Doilea Război Mondial, a anunţat joi liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care a precizat că Varşovia va cere oficial Berlinului reparaţii de război, relatează agenţiile AFP şi DPA.

O estimare anterioară, menţionată de un parlamentar polonez în 2019, indica circa 850 de miliarde de euro. Partidul Lege şi Justiţie a evocat de mai multe ori în trecut problema reparaţiilor de război, dar fără ca vreo cerere oficială în acest sens să fie transmisă Berlinului. Acum însă, Kaczynski, liderul de facto al Poloniei, a promis că o va face, deşi a admis că procesul obţinerii unor sume ar putea fi lung şi dificil.

Suma prezentată a fost calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută, aşadar este posibil ca ea că crească, a mai declarat Kaczynski, la o conferinţă de presă organizată după ce o comisie parlamentară poloneză a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale şi umane provocate Poloniei de către Germania în al Doilea Război Mondial în perioada 1939-1945.

Din suma totală o parte foarte serioasă reprezintă compensaţia pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetăţeni polonezi", a mai spus liderul partidului polonez de guvernământ, evocând faptul că ocupaţia germană a fost incredibil de criminală, incredibil de crudă şi a cauzat efecte care, în numeroase cazuri, se simt şi în ziua de azi.

Guvernul de la Berlin nu a reacţionat deocamdată la aceste declaraţii, dar a precizat în alte dăţi că problema reparaţiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind compensaţiile. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord drept ilegal, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel