Rectorul Universităţii Dunărea de Jos, Lucian Georgescu, a explicat cum ar putea fi redusă intrarea în România a alimentelor contaminate cu pesticide, dar şi care este aparatul prin care se poate face asta în mai puţin de un minut.
În momentul de față, pe baza acestui conflict care în afară de faptul că din punct de vedere militar, al siguranței noastre, ne creează probleme, există o preocupare reală și în domeniul alimentației, atât in ce privește prețul alimentelor de bază cât și calitatea produselor ce intră în România din alte țari europene sau non europene.
Agricultura de precizie este un tip de agricultură inovativă, bazat pe noile tehnologii, care are drept scop eficientizarea procesului agricol, astfel fermierii pot avea un grad sporit de control asupra întregului proces agricol,in vederea eficientizării calitatative si cantitative a produsului final.
"Dacă discutăm de siguranța produselor alimentare, aici avem o problemă legată de dubla măsură. Tot ceea ce se produce la noi este supus unui sistem de control foarte bine pus la punct, de obicei riguros si corect, începând de la cei care produc materii prime, până la produsul final și comercializare, controlul calității produselor și eventualele substanțe nocive sau termenele de livrare sau toate tehnologiile, sunt controlate bine spre foarte bine in România.
În schimb, ceea ce importăm, e mult mai puțin controlat. Câteva milioane de euro investite in niște laboratoare mobile, care să meargă la frontieră, ar fi utile. S-ar putea face determinări de substanțe nocive la un simplu contact. Se pot face foarte rapid.
Însă nu știu precis dacă se dorește acest lucru, pentru că asta ar însemna un control echivalent cu cel al produsului românesc", a declarat rectorul.
Din punct de vedere al costurilor ce ar presupune o astfel de investiție, rectorul Universității Dunărea de Jos, Lucian Georgescu, susține că "nu ar fi așa de scump, consumabile avem, oameni buni avem, dar nu există un sistem de control privind calitatea alimentelor, și nu mă refer la ce scrie pe etichetă.
"Normele de control care se aplică pe tot lanțul alimentar in România ar trebui aplicat si la intrările din afara. De exemplu, un cromatograf de gaze poate să descopere existența unor pesticide într-un camion în 30-45 de secunde, nu mai vorbesc de droguri sau de alte chestii", spune rectorul Universității Dunărea de Jos, Lucian Georgescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu