Franța va folosi dobânzile din activele rusești înghețate pentru a furniza Ucrainei arme în valoare de 195 de milioane de euro, transmite Reuters.
Franța va aloca încă 195 de milioane de euro (aproximativ 211 milioane de dolari) pentru sprijin militar acordat Ucrainei, folosind dobânzile obținute din activele rusești înghețate, a anunțat ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat publicației La Tribune.
De asemenea, Franța intenționează să transfere Ucrainei vehicule blindate mai vechi, precum transportoarele de trupe și vehiculele de luptă AMX-10RC, a precizat Lecornu.
„Grație dobânzilor generate de activele rusești înghețate, vom putea accesa fonduri noi în valoare de 195 de milioane de euro", a declarat ministrul, adăugând că banii vor fi folosiți pentru achiziția de obuze de artilerie de 155 mm și bombe ghidate destinate avioanelor de luptă Mirage 2000, furnizate anterior Ucrainei de către Franța.
Anul trecut, Grupul celor Șapte (G7) a convenit să acorde Ucrainei un sprijin financiar de 50 de miliarde de dolari printr-o serie de împrumuturi bilaterale, pe care Kievul le-ar putea rambursa din profiturile obținute din cele 300 de miliarde de dolari reprezentând active ale statului rus, blocate de Occident.
Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat joi pe omologul său rus Vladimir Putin că este un "imperialist revizionist" care, în opinia sa, a făcut "o interpretare greşită a istoriei" când l-a comparat cu Napoleon, scrie AFP.
"Napoleon a făcut cuceriri. Singura putere imperială pe care o văd astăzi în Europa se numeşte Rusia", a declarat şeful statului francez. "Este un imperialist revizionist al istoriei şi identităţii popoarelor", a adăugat el în faţa presei după un summit european la Bruxelles.
Împăratul Napoleon Bonaparte a invadat Imperiul Rus în 1812, cucerind Moscova, dar campania sa s-a încheiat cu o retragere dezastruoasă şi în definitiv cu o victorie a Rusiei.
Insistând asupra unei "interpretări greşite a istoriei", Emmanuel Macron a afirmat că preşedintele rus a fost "fără îndoială" "enervat de faptul că i-am demascat jocul".
El a subliniat astfel că, dacă Moscova doreşte o încetare a focului în Ucraina în cadrul discuţiilor sale cu Statele Unite conduse de Donald Trump, nu face asta pentru o "pace durabilă", ci "pentru a relua mai bine războiul".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News