EXCLUSIV  Vladimir Putin, îngenuncheat de propria armă: gazul. UE a decis. Adina Crișan: Șantajul s-a întors împotriva lui. Am trecut de la 45% de gaz rusesc, la 12%

Gaz - Foto: Freepik @sashamak1991
Gaz - Foto: Freepik @sashamak1991

Putin a crezut că va îngenunchea Europa cu amenințarea asta, dar s-a întors împotriva lui. Cum a "distrus" UE arma energetică a Rusiei.

Europa este în război și chiar dacă nu vedem tancuri pe străzile noastre, chiar dacă nu auzim alarmele sunând, Europa este amenințată printr-o armă mai subtilă: energia.

Rusia nu atacă direct, dar știe exact unde să lovească - în infrastructura energetică, în dependența pe care multe state europene au cultivat-o zeci de ani.

Ei bine, Uniunea Europeană a fost, până de curând, extrem de dependentă de gazul rusesc, cu Germania în prim-plan, importând o treime din necesarul său energetic din Rusia.

Înainte de războiul cu Ucraina, 45% din consumul de gaze al UE provenea din Rusia, ceea ce echivala cu aproximativ 150 de miliarde de metri cubi anual.

Odată cu declanșarea conflictului, Moscova a folosit gazul ca armă de șantaj pentru a descuraja sancțiunile europene.

În loc să cedeze, UE a fost forțată să găsească rute alternative și să se rupă de dependența energetică.

Ceea ce părea imposibil în 2021 a fost realizat rapid în 2022, iar în 3 ani, UE și-a redus importurile de gaz rusesc de la 45% la 12%. Despre toate aceste lucruri ne-a vorbit politologul Adina Crișan, care ne-a explicat decizia UE și lovitura pe care a dat-o Rusiei. 

"Suntem într-o situație în care eram complet dependenți de gazul rusesc. Cel puțin anumite state membre erau extrem de dependente. Vorbesc aici de Germania, care importa o treime din importurile energetice, gaziere ale Uniunii Europene. 

Vorbim de 150 de miliarde metri cubi gaz, 45% din consum, deci o cantitate importantă. 

În 3 ani, de când a început războiul în Ucraina, Uniunea Europeană a reușit să se rupă de Rusia, să se rupă de gazul rusesc.

Ceea ce părea o utopie în decembrie 2021, Uniunea Europeană a realizat în câteva luni, în 2022.

De ce? Pentru că Uniunea Europeană a fost obligată.

Vladimir Putin a utilizat gazul și gazoductele ca să facă un șantaj împotriva Uniunii Europene, care să nu mai adopte sancțiuni.

Până la urmă, șantajul ăsta s-a întors împotriva lui, pentru că Uniunea Europeană a fost confruntată cu provocare existențială și a trebuit să găsească rute alternative.

Acum am trecut de la 45% de gaz rusesc la 12%.

În martie 2025, Uniunea Europeană a avut chiar curajul de a sancționa gazul rusesc, ceea ce înseamnă că gazul rusesc care este transferat în Asia în momentul actual, nu mai poate să tranziteze prin porturile din Uniunea Europeană.

E o chestie extraordinară, pentru că factorul rus de care vorbesc a creat dez-Uniunea Europeană. Timp de aproape 40 de ani nu am fost capabili să avem o viziune clară asupra Rusiei", a declarat Adina Crișan, în emisiunea Anti-Mit de la DC News.

Vezi emisiunea aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel