Francezii se confruntă cu o lipsă gravă de combustibil

Fotografie de la Erik Mclean: Pexels
Fotografie de la Erik Mclean: Pexels

Șoferii francezi se confruntă cu o lipsă gravă de combustibil, mai ales în nordul țării. 

Una din zece benzinării se luptă să își servească clienții, iar multe au fost nevoite să se închidă temporar. Rezultatul este că în diverse zone ale Franței sunt cozi lungi la pompe, iar inconvenientele se extind nu doar la cei care folosesc mașina. Într-o localitate franceză, Amiens, din 4 septembrie serviciul de autobuz școlar a fost parțial suspendat, potrivit publicației Europa Today.

Greva angajaților rafinăriilor, care cer salarii mai mari, provoacă panică la pompe

Nu este clar cât de mult au afectat tensiunile internaționale de pe piețele de petrol și gaze această situație. Cu siguranță, cântărește mult protestul angajaților rafinăriilor din țară, în special al celor de la Total Energies, una dintre companiile energetice europene care realizează cele mai mari extraprofituri și care se opune cererilor sindicatelor de majorare a salariilor.

Șase din cele opt rafinării sunt închise

Greva, declanșată inițial de sindicatul CGT, a intrat ieri în a doua săptămână. Șase din cele opt rafinării franceze sunt în prezent închise. În special cea din Normandia, cea mai mare din Franța. La Consiliul de Miniștri de miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a recunoscut că 12% din benzinăriile din întreaga țară au fost afectate de penuria de combustibil, iar dintre acestea peste 30% în Nord. 

Total Energies face apel la calm. Compania recunoaște că întâmpină dificultăți în alimentația la timp a stațiilor și că are nevoie de mai multe camioane și șoferi decât de obicei.

Pentru a contracara impactul grevelor din rafinăriile sale, TotalEnergies a anunțat că va crește importurile și va folosi stocurile.

Citește și:

Franţa, plan pentru reducerea consumului de electricitate. Lumini mai slabe în magazine, temperaturi scăzute în birouri şi şcoli

Guvernul Franţei a anunţat un plan de măsuri pentru companii şi persoane fizice care să reducă consumul de energie cu 10% comparativ cu 2019. 

Astfel, în birouri temperatura maximă ar urma să fie de 19 grade Celsius, iar în afara programului de lucru să fie redusă chiar la 16 grade. Dacă clădirea este închisă pentru mai mult de 48 de ore, temperatura trebuie coborâtă la 8 grade. Excepţie de la această regulă fac creşele sau grădiniţele. În şcoli, dacă acestea sunt închise mai mult de 48 de ore, temperatura va coborî la 14 grade Celsius. 

În case, cetăţenilor li se recomandă să reducă temperatura la 20 sau 19 grade Celsius, lucru care ar duce la o economie de 5-10% la curent electric. Se recomandă de asemenea şi montarea unor termostaturi programabile, iar Guvernul va oferi vouchere de până la 65 de euro pentru achiziţia acestora. Temperatura maximă a apei din boilere ar trebui să fie, conform recomandărilor, la cel mult 55 grade Celsius. 

Maşinile de serviciu trebuie să reducă viteza la 110 km/h pe autostradă şi la 100 km/h pe drumurile express, pentru a economisi combustibilul. 

Guvernul a decis, de asemenea, să ceară magazinelor să reducă iluminatul cu 30% în prezenţa clienţilor şi cu 50% în momentele dinaintea sosirii clienţilor. Reclamele şi semnele de neon de pe clădiri ar trebui să fie stinse când magazinele şi mall-urile se închid. 

Nici proprietarii de vehicule electrice nu au fost uitaţi. Acestora li se recomandă să evite orele aglomerate din punct de vedere al consumului de electricitate, adică intervalele orare 8:00 - 13:00 şi 18:00 - 20:00. Temperatura din cele 4000 de piscine publice din Franţa va fi redusă cu un grad, iar iluminatul dinaintea competiţiilor sportive va fi redus cu 50% în cazul competiţiilor care se desfăşoară ziua şi cu 30% pentru cele care se desfăşoară seara.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel