Flora intestinală orchestrează boala ficatului gras

Flora intestinală contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea steatozei hepatice, numită și boala ficatului gras, care afectează 70-80% dintre persoanele cu obezitate și diabet, potrivit unui studiu citat de sciencesetavenir.fr.

Steatoza hepatică non-alcoolică sau ficatul gras constă în acumularea de grăsimi la nivelul ficatului. Consecințe: capacitate redusă de eliminare a toxinelor din alimente și mediul înconjurător, insuficiență hepatică, cancer de ficat. 

Până la ora actuală nu există un medicament țintit pentru tratarea steatozei hepatice, în afara unui regim alimentar strict sau, în cazurile grave, transplant de ficat. 

În fața acestui impas terapeutic, o echipă de cercetători francezi, italieni și englezi (FLORINASH) a studiat rolul bacteriilor intestinale în dezvoltarea steatozei hepatice. Studii precedente au explicat rolul important al florei intestinale în apariția obezității și diabetului. Or, aceste trei boli ale civilizației moderne sunt strâns legate între ele. 

Cercetătorii au analizat date provenind de la 800 de femei și bărbați suferind de obezitate. Dintre aceștia, aproximativ 100 de persoane aveau și ficat gras. Acestea au trecut prin analize moleculare de biopsie a ficatului, analize de urină, de sânge și de microbiom intestinal. 

„Am dorit să aflăm, etapă cu etapă, pornind de la microbiomul intestinal, succesiunea mecanismelor responsabile de boala hepatică”, explică într-un comunicat Remy Burcelin, director de cercetare la Inserm. Au fost trecute în revistă peste 3 milioane de gene bacteriene implicate în această patologie. 

Microbiomul influențează ficatul gras în 3 moduri

Cercetătorii au constatat:

- cu cât steatoza hepatică progresează, cu atât scade diversitatea florei intestinale, ceea ce sugerează că aceasta este implicată de la debutul bolii,

- un compus specific al florei intestinale, și anume acidul fenilacetic favorizează acumularea de grăsime la nivelul ficatului;

- o floră intestinală dezechilibrată induce inflamația celulelor hepatice. 

Vestea bună care decurge de aici: îmbunătățind compoziția florei intestinale este posibil să se prevină complicațiile hepatice legate de obezitate și diabet. În acest scop, cercetătorii au în vedere chiar crearea unei noi generații de probiotice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel