Fitch: Guvernele din întreaga lume vor beneficia în 2022 de cea mai mare scădere atribuibilă inflaţiei a raportului datorie-PIB

Fitch estimează o creştere graduală a datoriei publice ca procent din PIB la 55,2% în 2023
Fitch estimează o creştere graduală a datoriei publice ca procent din PIB la 55,2% în 2023

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a anunțat că guvernele din întreaga lume vor beneficia în 2022 de cea mai mare scădere atribuibilă inflaţiei a raportului datorie-PIB din ultimii 20 de ani.

Guvernele din întreaga lume vor beneficia în 2022 de cea mai mare scădere atribuibilă inflaţiei a raportului datorie-PIB din ultimii 20 de ani, a anunţat miercuri agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, care a estimat că inflaţia va reduce cu aproximativ două puncte procentuale raportul datorie-PIB, la nivel global, transmite Reuters.

Potrivit Fitch, efectele inflaţiei asupra nivelului datoriei guvernamentale variază de la o regiune la alta, cel mai mic impact fiind prognozat pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord iar cel mai mare impact în Africa sub-sahariană.

Pe lista statelor suverane dezvoltate unde inflaţia ar urma să împingă nivelul datoriei guvernamentale mai jos decât media se află SUA, unde raportul datorie-PIB ar urma să scadă cu cinci puncte procentuale din cauza inflaţiei, Marea Britanie, 4,6 puncte procentuale, şi Canada, 4,1 puncte procentuale.

Pe ansamblu, în cele 120 de ţări cărora Fitch le atribuie un rating suveran, scăderea ar urma să fie de două puncte procentuale, la egalitate cu 2008 pentru cel mai important efect inflaţionist din ultimii 20 de ani.

'Ar fi o exagerare să susţinem că datoria este 'redusă de inflaţie', cel puţin la nivel global, dar o inflaţie ridicată este cu siguranţă de ajutor', susţin analiştii Fitch, James McCormack şi Ed Parker.

Fitch: Datoria guvernamentală globală îşi va continua creşterea ajungând la 88.000 de miliarde de dolari la finele lui 2022

Potrivit Fitch, datoria guvernamentală globală îşi va continua creşterea ajungând la 88.000 de miliarde de dolari la finele lui 2022. În contrast, raportul datorie guvernamentală/ PIB la nivel global a atins un vârf de 93,4% în 2020 şi ulterior a scăzut uşor ca urmare a creşterii puternice a PIB-ului, combinată cu inflaţia ridicată şi îmbunătăţirea balanţei primare.

VEZI ȘI: Suntem la un pas de RECESIUNE? Cîțu avertizează că vine criza. RISCUL anunțat de BNR. Ce ar însemna și conflictul deschis Rusia-Ucraina

România a fost la un pas de recesiune la finalul lui 2021, arată toate datele. Riscul continuă și, dacă decidenții nu intervin urgent, va urma o criză economică de proporții. În plus, avem și conflictul aflat la doi pași de România, conflict care SUA se așteaptă să înceapă chiar mâine! 

România prinde, în UE, cele mai rușinoase și triste ”topuri”. Mereu suntem penultima țară, doar Bulgaria e după noi. Acum, mai prindem unul, economic! Eurostat a anunțat astăzi că doar patru state au raportat un declin economic în trimestrul patru din 2021. Printre ele, da, și România, alături de Letonia, Austria și Germania. 

În trimestrul patru din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, cele mai mari creşteri ale economiei, în statele UE pentru care sunt disponibile datele, s-au înregistrat în Ungaria (2,1%) şi Spania (2%), singurele scăderi fiind în Austria (minus 2,2%), Germania (minus 0,7%), România (minus 0,5%) şi Letonia (minus 0,1%), citează Agerpres. Conform datelor semnal publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), economia românească a crescut cu 5,6% anul trecut, iar în ultimul trimestru din 2021 PIB-ul a urcat cu 2,2% faţă de perioada similară din 2020, însă a scăzut cu 0,5% faţă de trimestrul anterior.

Recent, BNR a transmis un semnal important, în contextul în care inflația din țara noastră va depăși 11%. În prezent, rata inflației se află la 8,35%. Scumpirile sunt generate, în principal, de criza din energie. Față de anul trecut, prețul gazelor naturale s-a scumpit cu 60%, iar cel al combustibilului la pompă, cu 25%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel