Fațetele dentare puse incorect pot cauza dureri de cap

zambet
zambet

Din ce în ce mai multe persoane apelează la fațete dentare pentru îmbunătățirea aspectului danturii sau chiar pentru a crește în volum buzele. Numai că aceste intervenții, realizate incorect, se pot solda cu urmări neplăcute: dureri de cap, dureri cervicale și altele. 

Tot mai mulți oameni apelează la servicii stomatologice pentru că sunt nemulțumiți de modul în care arată dantura lor. „Misiunea mea este să le explic pacienților că trebuie să caute problema în profunzime, dincolo de ce se observă la o primă vedere, dincolo de... estetică. De exemplu, puțini sunt cei ce știu cât de mult influențează poziția corectă a unui dinte pe arcadă și cum aceasta poate influența postura corpului, iar o postură defectuoasă a danturii poate fi sursa altor patologii cu care se confruntă: migrene, dureri cervicale, dureri la nivelul mușchilor feței și capului”, explică dr. Andi Drăguș, medic stomatolog cu specializare în sistemul cranio-mandibular, obținută la Viena și patru mastere la Universitatea de Medicină din Berna.

Estetica dentară reprezintă îmbinarea dintre tratamentul stomatologic și noțiuni despre lumină și culoare, noțiuni din artă. Însă, tratamentul nu ar trebui să se oprească doar la partea estetică. 

Un plan de tratament complex, nu unul care este la modă

„Estetica dentară este foarte importantă în secolul 21, dar nu poate să înlocuiască funcționalitatea articulațiilor temporo- mandibulare (ATM). A nu se înțelege că nu realizăm lucrări de un înalt nivel estetic sau avem ceva împotriva esteticii dentare. Dorim ca pacienții clinicii stomatologice să înțeleagă că oasele maxilar și mandibular sunt cele care le influențează estetica în primul rând și apoi sunt dinții și diversele lucrări protetice pe care le realizăm (fațete prep sau no- prep, coroane dentare). Putem lungi grupul frontal superior, dar numai după o analiză funcțională a mișcărilor de dinamică ale mandibulei. Această analiză de diagnosticare se numește condilografie și este o metodă exactă și neinvazivă, care implică un grad ridicat de rigurozitate, atât din partea medicului stomatolog, cât și din partea tehnicianului dentar, condilografia fiind cea care oferă reperele corecte și ajută tehnicianul să se apropie cât mai mult de forma dintelui inițial. Numai lucrând interdisciplinar putem să oferim pacientului un plan de tratament complex, și nu unul care este la modă sau pe Facebook”, adaugă dr. Andi Drăguș. 

Condilografia, metoda prin care fațetele dentare sunt adaptate fiecărui pacient

Pe baza acestui examen numit condilografie, sunt luați în considerare toți factorii ce pot influența rezultatul final: proporțiile buzelor, profilul gingiei, linia zâmbetului, tot ce ține de estetica facială și, de asemenea, de personalitatea pacientului. La toate acestea, se adaugă exactitatea cu care se măsoară dinamica, din punct de vedere al funcționalității articulației temporo-mandibulare, mișcările mandibulei și traseele pe care dinții le realizează pe arcadele antagoniste, astfel încât organismul să nu fie dezechilibrat, nici măcar la nivel micronic, explică dr. Drăguș. Practic, este vital ca lucrările protetice să nu fie doar de estetică dentară și funcționale, ci să fie realizate într-un echilibru articular. Apelând la condilografie eliminăm riscul de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular.

Important de menționat este faptul că fiecare caz este unic și de aceea dorințele pacienților de a arăta ca într-o poză sau ca o vedetă internațională de cele mai multe ori nu pot fi satisfăcute. Pacienții trebuie să înțeleagă limitările fiecărui caz, determinate de mișcările de dinamică ale mandibulei, care sunt un reflex dobândit în zeci de ani de viață. Cu alte cuvinte, nu orice pacient se califică pentru un tratament cu fațete dentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel