Poliţiştii de frontieră ucraineni aflaţi în apropiere de oraşul Bahmut (regiunea Doneţk) au lichidat mai multe grupuri de asalt aparţinând companiei militare private ruse Wagner, care au încercat să ocupe puncte cheie ale Forţelor de Apărare ale Ucrainei - potrivit unui comunicat remis, vineri, de Serviciul de Frontieră al Ucrainei.
"Soldaţii Serviciului de Frontieră din cadrul Forţelor de Apărare ale Ucrainei provoacă pierderi devastatoare ocupanţilor în apropierea oraşului Bahmut. Ieri (joi - n.r.), în cursul zilei, grupurile ruse de asalt formate din rezervele Wagner au încercat să pună stăpânire pe punctele cheie ale unităţilor de frontieră din apropierea oraşului" - notează instituţia, menţionând că toate atacurile inamice au fost respinse şi că ocupanţii au pierdut nouă oameni, iar alţi aproximativ 16 au fost răniţi.
Forţele ucrainene au lichidat 530 de militari ruşi în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 114.660 - potrivit unui raport publicat, sâmbătă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 286 de avioane şi 276 de elicoptere ruseşti. Au mai fost distruse 3.104 (+6) tancuri ale armatei ruse, 6.173 (+6) de vehicule blindate, 2.090 (+4) de sisteme de artilerie, 219 (+1) sisteme de apărare aeriană, 437 de lansatoare multiple de rachete, 4.846 (+13) de vehicule şi cisterne transportatoare de combustibil, 17 nave, 1.867 (+2) de drone, 723 de rachete de croazieră şi tehnică specială (186 de unităţi).
Evoluţia luptelor de la Soledar şi Bahmut arată clar că Rusia încă este capabilă să concentreze masiv putere de foc pe o singură direcţie şi să continue lupta în pofida marilor pierderi umane în rândul propriilor trupe, remarcă Mikola Bielieskov, analist militar în cadrul ONG-ului 'Come Back Alive'.
Potrivit soldaţilor ucraineni, mercenarii ruşi din gruparea Wagner, implicată substanţial în bătălia de la Soledar, atacă acum poziţiile ucrainene în mici grupuri în valuri succesive. Cei din primul val, mai puţin pregătiţi, sunt adesea ucişi în luptă, dar reuşesc să detecteze poziţiile adversarului şi să-l epuizeze; urmează al doilea val, format din soldaţi mai bine instruiţi şi mai capabili să neutralizeze trupele ucrainene.
Această tactică a valurilor umane arată că Rusia nu mai mizează la fel de mult pe artilerie ca în etapele anterioare ale războiului pornit împotriva Ucrainei şi că este dispusă în schimb să piardă un mare număr de soldaţi în atacuri conduse de infanterie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu