Europenii nu mai aplică mandatele de extrădare în România. Gregorian Bivolaru, posibil beneficiar

DCNews Team / 05 apr 2016 / 20:48 Salveaza PDF Comentarii

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că aplicarea unui mandat european de arestare poate fi amânată, dacă există un risc real ca o persoană reținută să fie supusă unui tratament inuman sau degradant din cauza condițiilor de detenție din țara unde urmează să fie extrădată. În plus, CJUE a arătat într-o sentință făcută publică marți că, dacă riscul unui tratament inuman sau degradant nu poate fi exclus într-un termen rezonabil, ordinul de extrădare chiar poate fi revocat.

Decizia Curții Europene ar putea fi invocată de avocații lui Gregorian Bivolaru, a cărui cerere de extrădare se judecă în Franța.

Hotărârea a fost adoptată în urma unei sesizări a autorităților judiciare germane cu privire la două ordine de arestare emise de România și Ungaria, scrie Agerpres.

Judecătorii germani însărcinați să decidă asupra extrădării din această țară a două persoane au considerat că, odată predate statelor menționate, acestea riscau să fie deținute în condiții prin care li s-ar fi încălcat drepturile fundamentale, care interzic pedepse sau tratamente inumane ori degradante.

CJUE a apreciat că, prin suprapopularea din sistemul penitenciar, România și Ungaria au încălcat drepturile fundamentale ale deținuților.

Cetățeanul român din această speță a fost condamnat în România la un an și opt luni de închisoare pentru conducerea unui autovehicul fără permis.

 Citește și : Un deținut s-a spânzurat la penitenciarul Rahova


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23