Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că aplicarea unui mandat european de arestare poate fi amânată, dacă există un risc real ca o persoană reținută să fie supusă unui tratament inuman sau degradant din cauza condițiilor de detenție din țara unde urmează să fie extrădată. În plus, CJUE a arătat într-o sentință făcută publică marți că, dacă riscul unui tratament inuman sau degradant nu poate fi exclus într-un termen rezonabil, ordinul de extrădare chiar poate fi revocat.
Decizia Curții Europene ar putea fi invocată de avocații lui Gregorian Bivolaru, a cărui cerere de extrădare se judecă în Franța.
Hotărârea a fost adoptată în urma unei sesizări a autorităților judiciare germane cu privire la două ordine de arestare emise de România și Ungaria, scrie Agerpres.
Judecătorii germani însărcinați să decidă asupra extrădării din această țară a două persoane au considerat că, odată predate statelor menționate, acestea riscau să fie deținute în condiții prin care li s-ar fi încălcat drepturile fundamentale, care interzic pedepse sau tratamente inumane ori degradante.
CJUE a apreciat că, prin suprapopularea din sistemul penitenciar, România și Ungaria au încălcat drepturile fundamentale ale deținuților.
Cetățeanul român din această speță a fost condamnat în România la un an și opt luni de închisoare pentru conducerea unui autovehicul fără permis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu