Europarlamentarul Laurențiu Rebega avertizează că "Europa nu trebuie să se lase șantajată!"

Îngrijorat de turnura pe care au luat-o evenimentele din politica europeană actuală, Laurențiu Rebega, Membru al Parlamentului European și Vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertăților avertizează că "Europa nu trebuie să se lase șantajată!". 

Civilizația europeană, libertatea de mișcare și securitatea cetățenilor sunt serios afectate, iar în opinia europarlamentarului Laurențiu Rebega:

"Europa actuală nu se poate mișca pentru că Europa reală e șantajabilă, ba de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în criza refugiaților, ba de David Cameron, președintele Marii Britanii care sub amenințarea Brexit-ului, negociază o serie de concesii cu Uniunea Europeană. Efectul de cutie a Pandorei creat de concesile făcute Marii Britanii este inevitabil, iar de asta se tem până şi cei mai importanţi lideri ai UE, de la Donald Tusk la Merkel sau Hollande. Acest fapt trebuie să înceteze de urgență, altfel o posibilă escaladare a situației ar putea genera reacții în lanț cu repercusiuni serioase pentru întreaga Europă".

Mai mult decât atât, eurodeputatul Laurențiu Rebega este de părere că indiferent de magnitudinea lor, "Europa reală se prăbușește sub cutremure repetate, iar realitățile au prins Europa nepregătită". De la dezastrul economic, la criza monetară, de la exodul refugiaților și până la șomaj, sărăcie sau foamete, toate au la bază o politică intracomunitară învechită, fără corespondent în realitate.

" Spațiul european este prea eterogen pentru a se ajusta uniform unui șoc de oricare natură ar fi el, ceea ce s-a și întâmplat. Europa a cedat sub propria-i greutate, încercând să rămână în hainele ei de tinerețe. Europa se luptă să facă față celei mai mari crize migratorii de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Cazele sunt multiple și au consecințe negative pe termen foarte lung: de la neglijența Uniunii în ceea ce privește siguranța frontierelor externe și lipsa unei decizii comune în soluționarea crizei refugiaților din statele membre, până la inexistența unui sistem de prevenție sau a unor măsuri adecvate de suport pentru statele membre, Europa devine o pradă facilă în războiul terorismului. Evenimentele ne-au demonstrat-o: în Europa se acționează haotic, fără prea multe rezultate, nu se sting conflicte, se încearcă gestionarea crizelor, se mai pansează răniții, atât și nimic mai mult! Orice acțiune menită să înăbușe focul, dar nimic să-l prevină! Nu există o strategie de prevenție pentru că Europa rămâne tributară lipsei de suveranitate în tratarea unor subiecte interne", opinează Laurențiu Rebega, Membru al Parlamentului European și Vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertăților.

Regândirea tratatelor europene

Acesta este de părere că regândirea tratatelor europene, în baza unei politici inteligente de protejare a intereselor naționale strategice, asigurarea suveranității economice, a securității sociale și concurenței loiale sunt deziderate primordiale pe care Europa reală trebuie să le îndeplinească pentru a putea merge mai departe:

"Într-o lume babilonică, atrofiată în jurul unei recesiuni economice, lupta pentru un destin comun pare un ideal îndepărtat. Tot mai des aud rostindu-se în jurul meu că "politica nu are principii, are numai interese". Eu cred că lucrurile au un numitor comun și atâta timp cât una nu o exclude pe cealaltă, Europa unită poate transforma cronica unui eșec anunțat, într-o idee nobilă menită să stârnească mândrii identitare. În Europa mea reală trebuie redefinite concepte!"

Europarlamentarul român, Laurențiu Rebega spune că România trebuie să se așeze cu demnitate la marea masă a politicii europene pentru că a sosit momentul în care națiunile să joace un rol egal în dezvoltarea unei noi Europe mult mai puternice:

"Spre deosebire de cei obișnuiți să vadă doar jumătatea plină a paharului, aș spune că, în Europa Reală, nu trăim timpuri prielnice pentru iluzii de durată. Nu cred, pe de altă parte, nici că zarurile au fost aruncate sau că ar trebui să ne resemnăm într-o nesfârșită așteptare în fața semaforului „galben", la care Europa ține România de ani buni. În tot acest timp, România bate pasul pe loc, acceptă compromis după compromis și merge pe aceleași clișee! Nu spun că Schengen e un obiectiv de abandonat, dar, în lumina ultimelor evenimente, trebuie tratat cu maxim prudență. Stau strâmb ca să judec drept și tot nu înțeleg: anul trecut, Europa alegea să primească refugiați în spațiul Schengen, dar menținea în afara spațiului Schengen state care împărtășesc aceleași valori europene ca, de exemplu, România și Bulgaria. Ce mai contează că, deși nu este de jure stat membru Schengen, țara noastră gestionează cea de-a doua frontieră externă terestră ca lungime a UE și utilizează de facto instrumentele specifice cooperării Schengen, contribuind implicit și la combaterea migrației ilegale?

Și recunosc, m-am simțit umilit când, cu toate acestea, la ultimul Consiliu al miniștrilor de justiție și afaceri interne ai Uniunii, subiectul aderării statului nostru a fost scos de pe ordinea de zi, chiar dacă România a cheltuit milioane de euro în vederea alinierii la standardele de securitate a frontierelor. A sosit momentul ca noi, cei care suntem Europa, să acceptăm că trăim vremuri de redefinire a identității proprii, a poziției statelor în contextul reconfigurării politice, social-economice, culturale și a mediului înconjurător".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel