Europa, părăsită de Donald Trump? E.S. Adrian Zuckerman demontează scenariul și explică ce vrea, de fapt, președintele SUA

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

E.S. Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, a comentat detașarea președintelui Donald Trump de Uniunea Europeană. 

CITEȘTE ȘI                        -                        Mark Rutte spunea anul trecut că „Ucraina e mai aproape de NATO ca oricând”, dar acum zice că „nu i s-a promis niciodată că va adera la Alianță“ în urma păcii

Președintele american Donald Trump a cerut alocări mai însemnate din parte statelor membre NATO pentru apărare, lucru reiterat astăzi și de șeful Pentagonului, care a solicitat 5% din produsul intern brut (PIB).

Subiectul a fost abordat de Excelența Sa Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA la București, care a atras atenția asupra țărilor care până de curând nu au contribuit nici măcar cu 2% pentru apărare.

„Eu am spus de mult timp că NATO are o problemă. Înainte de 2024, când toate țările membre au contribuit cu mai mulți bani, numai 9 state au plătit 2%. Nu e o plată pentru NATO sau pentru SUA, ci doar o obligație astfel încât să aibă o armată performantă.

NATO funcționează prin contribuția fiecărei țări la apărarea comună, dacă unul dintre membri este atacat. Dacă nu ai o armată suficient de puternică, ce fel de aliat ești?“, a întrebat Adrian Zuckerman.

CITEȘTET ȘI                        -                      Liderii europeni, foc și pară după înțelegerea Trump - Putin. Viktor Orbán le râde în nas aliaților din UE

Fostul ambasador a lăudat România pentru ambiția de a fi printre membri Alianței care au alocat peste 2% din PIB. De cealaltă parte, Țările de Jos au rămas, potrivit lui Adrian Zuckerman, complet descoperite după ce fostul guvern condus de Mark Rutte, actualul secretar general al NATO, a renunțat la toate tancurile.

„Sunt mândru că România a făcut parte din cele 9 țări. Germania, Franța, Țările de Jos au plătit în jur de 1%. În Țările de Jos, domnul Rutte, când era premier acolo, a vândut toate tancurile. Acest lucru a fost susținut de fosta administrație Joe Biden. Țările de Jos nu au niciun tanc în ziua de azi. Abia acum au început să se reînarmeze“, a precizat ambasadorul.

El a atenționat și asupra unor semnale, venite în special din Franța, care aduc în discuție crearea unei armate europene independentă de NATO.

„Există deja o fractură în NATO. Slovacia, Ungaria, acum sunt probleme la alegerile din Germania. În Franța, de asemenea, se discută despre o forță independentă de apărare europeană“, a mai precizat Zuckerman.

Mai mult, fostul ambasador a dat asigurări că Donald Trump nu va părăsi Europa dacă membri alianței vor fi onești și vor aloca atât cât este necesar pentru apărare, astfel încât securitatea să fie garantată.

„Va lăsa Donald Trump apărarea în zonă pe seama Europei, fără să se mai implice deloc?“, a întrebat Răzvan Dumitrescu.

„N-am văzut nicio indicație a faptului că plănuiește așa ceva. Nu cred că se va întâmpla. Președintele Trump vrea o egalitate în Alianță și toată lumea să contribuie corect. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Țările care nu au contribuit, de care am precizat, nu au armate suficiente să apere Europa“, a mai precizat E.S. Adrian Zuckerman, la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel